Új tőkealapot hozott létre a Nemzeti Tőkeholding (NTH) és a MOL-csoport a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-k értéknövelésére. A Digital and Circular Tomorrow Magántőkealap főként olyan kiemelt iparágakra és területekre fókuszál, mint a körkörös gazdaság, az energetika, a vegyipar, a járműipar, a gépgyártás, a fenntarthatóság és a smart city megoldások.

A 10 éves futamidejű alap 100 millió eurós jegyzett tőkével jött létre, a forrás 49 százalékát az MFB Invest Zrt., 51 százalékát pedig – az NTH a piaci szereplők aktivitását ösztönző irányelveivel összhangban – magánbefektetőként a MOL Nyrt leányvállalata, a MOL CVC Investment Kft. biztosítja. A tőkealap kezelését a növekedési fázisban lévő vállalatok finanszírozásának specialistája, a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. látja el. Az alapkezelő munkája során sok éves sikeres alapkezelői tapasztalatára, szakembereire, nemzetközi kapcsolatrendszerére támaszkodik.

A most induló tőkealap a nagyszabású gazdaságélénkítő kezdeményezés, a Baross Gábor Tőkeprogram (BGT) Gazdaságélénkítő pillérének keretében jön létre. A BGT elsődleges célja a befektetői piac élénkítése, a beruházás-és terjeszkedés vezérelt gazdasági növekedés serkentése, amelyben hangsúlyos szerephez jut a magánbefektetők aktivizálása is. Az új alap által megcélzott üzleti szegmensek összhangban vannak a MOL Shape Tomorrow stratégiájával, amely mentén a cégcsoport elkötelezett a karbonsemlegesség eléréséért tett erőfeszítéseket folytatni egy okos energiaátmenet végrehajtásával, a fenntarthatóság mellett szem előtt tartva az energiaellátás-biztonságot és a gazdasági versenyképességet is.

„Iparágunkban jelentős kihívásokkal kell megküzdenünk és hozzászokhattunk, hogy párhuzamosan kell a rövid és hosszútávú célok elérésén dolgoznunk. Ennek megfelelően vezető szerepet vállalunk a régió ellátásbiztonságában, modernizáljuk ipari létesítményeinket, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tesszük termelésünket, új üzletágakban hajtunk végre beruházásokat. Az új innovatív megoldásokban történő szerepvállalásra a 2018-ban elindított Lead Ventures struktúra megfelelő platformot nyújt, hiszen egyszerre tudjuk biztosítani a nagyvállalati üzleti szemléletet és a korai fázisú tőkebefektetésekhez szükséges menedzsmentet” – mondta dr. Bacsa György, a MOL Csoportszintű Stratégiai Operáció és Üzletfejlesztés szervezet ügyvezető igazgatója.

A piaci szereplők bevonása a vállalkozások finanszírozásába elengedhetetlen egy egészséges gazdasági szerkezet kialakításához. Éppen ezért keressük, ösztönözzük az olyan kezdeményezéseket, amelyekben az állami szerepvállalás mellett a magánszektor is bekapcsolódik a befektetési ügyletek megvalósításába, ezáltal hathatósan érvényesülnek a nemzetközi szintű tőkebefektetési sztenderdek is. Hosszú távú, kiszámítható partnerségre törekszünk, a teljes hazai gazdasági növekedés szem előtt tartása mellett” – emelte ki Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding elnök-vezérigazgatója.

"Hisszük, hogy a közép- és kelet-európai (CEE) régió gazdag tehetségekben és innovációban, így kiváló lehetőségeket kínál a kockázati tőkebefektetések számára. Az új alapunk jelentős platformot teremt ezen ígéretes tehetségek támogatására, és továbbra is szorosan együttműködünk pénzügyi és üzleti partnereinkkel, hogy elősegítsük a régió növekedését és értékteremtését. Az alapkezelő csapat és széleskörű tapasztalatunk az üzletfejlesztés és tőkekihelyezés terén biztosítja, hogy elérjük befektetési céljainkat, és innovatív vállalkozások támogatásával kiemelkedő hozamot biztosítsunk befektetőinknek" – tette hozzá Haszonics Balázs, a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A MOL CVC Investment Kft., valamint az MFB Invest Zrt. közötti eredményes együttműködés is több évre nyúlik vissza. A két fél már, a szintén Lead Ventures által kezelt, Enter Tomorrow Kockázati Tőkealapban is együtt dolgozott, amely befektetőként vett részt az utóbbi évek egyik legnagyobb technológiai üzletében, az aiMotive értékesítésében is. „Az új közös alap indítása egy újabb, hosszú távú elköteleződést jelent a két cég között és közös céljaink, így a zöld gazdaság fejlesztése, a fenntarthatóságot célzó megoldások helyzetbe hozása mellett” – tette hozzá Katona Bence.