• Az amerikai bankszektor állapotával kapcsolatos aggodalmakra hivatkoznak a zuhanás elsődleges okaként. Az SVB Bank részvényeinek árfolyama több mint a felére esett, miután a pénzintézet közölte, hogy 21 milliárd dolláros kötvényportfólióját kénytelen eladni a likviditás megerősítése érdekében, a hirtelen eladás pedig 1,8 milliárd dollár adózás előtti veszteséget eredményezett. Az SVB 1,75 milliárd dolláros részvénykibocsátást indított a veszteség okozta lyuk betömésére. A Silicon Valley Bank elsősorban technológiai cégeket kiszolgáló hitelező.
  • Más amerikai bankok részvényei is visszaestek, mivel a befektetők egyre jobban aggódtak amiatt, hogy a probléma nem bank-, hanem ágazatspecifikus lehet. A KBW, a Nasdaq banki indexe tegnap 7,7%-ot zuhant, ami a legnagyobb egynapos esést jelenti 2020 közepe óta.
  • Az ázsiai-csendes-óceáni indexek amerikai társaik nyomdokaiba léptek. A Nikkei 1,7%-ot esett, az S&P/ASX 200 2,3%-ot zuhant, a Kospi és a Nifty 50 egyenként 1% körüli mértékben csökkent, a kínai indexek pedig 0,9-2,7%-kal kerültek lejjebb.
  • A DAX határidős jegyzései az európai szeánsz alacsonyabb nyitására utaltak.
  • A Bank of Japan mai ülésén változatlanul hagyta a rövid távú kamatlábakat, valamint a 10 éves hozamcélt. A BoJ emellett megszavazta, hogy a hozamcél körüli sávot változatlanul +-50 bázisponton tartsa. A JPY árfolyama csökkent, mivel enyhe remény volt arra, hogy Haruhiko Kuroda meglepetést okozhat a BoJ elnökeként tartott utolsó ülésén, és a sáv újabb szélesítését szorgalmazza.
  • Kazuo Ueda elnyerte a japán parlament végső jóváhagyását mint Kuroda utódja a Bank of Japan elnöki posztjára.
  • Hirokazu Matsuno, a japán kabinet főtitkára elmondta, hogy a japán kormány megvitatja a kormány és a BoJ közös nyilatkozatát a BoJ új kormányzójával, de a részletekről még korai lenne nyilatkozni.
  • A kínai állami média bejelentette, hogy Hszi Csin-pinget egyhangúlag megválasztotta harmadik elnöki ciklusára a kínai parlament.
  • A japán háztartások kiadásai 0,3%-kal csökkentek januárban (várt: -0,2% É/É). A háztartások kiadásai 2,7%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, ami 3 hónap óta az első havi növekedés volt.
  • Az arany tegnap este a biztonságos menedékhelynek számító áramlások közepette ugrott meg. A helyzet azóta stabilizálódott, és az arany az európai szeánsz közeledtével oldalazott.
  • Az olaj tegnap a kockázatos instrumentumok sell-offja közepette esett, a mozgás ma tovább mélyül – a Brent 0,5%-kal esik, míg a WTI 0,7%-os csökkenéssel kereskedik.

Az EUR és a CHF a legjobban teljesítő főbb devizák, míg a JPY és a CAD marad el leginkább. Az USDJPY a mai BoJ-döntést követően a 136,00-as ingadozó területről pattant le. A pár most megpróbál áttörni az 50 órás mozgóátlag (zöld vonal) fölé, a 136,80-as területre. Forrás: xStation5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.