Az ázsiai-csendes-óceáni indexek csökkenést könyvelnek el. A kínai indexek 1,10-1,20% között veszítenek. A japán Nikkei 225 index 0,30%-ot veszít, az ausztrál S&P/ASX200 index pedig 0,65%-os mínuszban kereskedik. A szingapúri SG20cash index futures 0,30%-ot veszít – írta reggeli összefoglalójában a brókercég.

A devizapiac viszonylag csendes a nap első felében. A legtöbb devizapár volatilitása +/-0,10%-ra korlátozódik. Az EURUSD 0,05%-ot erősödik az 1,80250-es szintre.

asárnap tartották a parlamenti választások második fordulóját Franciaországban. A baloldali pártok koalíciója a szélsőjobboldal legyőzésével szerezte meg a legtöbb mandátumot, de nem szerzett többséget.

A végeredmény szerint az alig három hete alakult baloldali szövetség, az Új Népfront 182 mandátumot szerzett. Az 577 fős nemzetgyűlésben 289 mandátumra van szükség a többséghez. Emmanuel Macron elnök centrista Ensemble (Együtt) koalíciója 168 mandátummal a második helyen végzett, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás, amelyre az első fordulóban aratott győzelme után sokan győzelmet jósoltak, 143 mandátumot szerzett.

Az eredménnyel Franciaország történetében először fordul elő, hogy egyetlen párt sem szerzett önálló többséget a parlamentben.

A Közel-Keleten folytatódik az Izrael és a Hamász közötti háború. Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az izraeli IDF katonai erői nagy erejű támadásokat indítottak a Gázai övezet ellen, bombázva a városközpontot.

A kriptopénzek piacán a rosszabb hangulat folytatódását látjuk. Bár szombaton a Bitcoin a hét folyamán bekövetkezett jelentős visszaesés után akár 4%-kal 57.000-58.000 dollárra is visszapattant. Vasárnap ismét csökkenést láthattunk, a Bitcoin ma 0,75%-ot veszített, 55500 USD-re.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.