A hétvége legfontosabb eseménye a francia parlamenti választások első fordulója volt. Az Exit Poll eredmények szerint a Le Pen-féle Nemzeti Összefogás a szavazatok 34%-át szerezte meg. A Népi Front eközben a szavazatok 28,1%-át, az elnöki Ensemble 20,3%-át, az LR/DVD pedig 10,2%-át kapta.

A francia parlamenti választások első fordulójának első reakciója, az euró enyhe visszapattanást hozott. Az EUR/USD pár körülbelül 30 pipes emelkedéssel kezdte a kereskedést. Bár Marine Le Pen pártja szerezte meg a szavazatok legnagyobb részét, még mindig nem volt meg a teljes többség.

Az Új Népi Front szövetségkötésre szólított fel a jövő vasárnapi második választási forduló előtt, hogy megakadályozza a szélsőjobboldali Le Pen pártját abban, hogy teljes többséget szerezzen és kormányt alakítson, ami az elmúlt hetekben megijesztette a francia eszközpiacokat.

E hírek hatására ma nagy volatilitás figyelhető meg a francia bankok részvényeinél, amelyek az elmúlt napokban nagyot veszítettek a politikai események hulláma miatt. Az olyan intézmények, mint a BNP Paribas, a Societe Generale és a Credit Agricole jelenleg mintegy 20%-kal elmaradva kereskednek a helyi csúcsoktól.

A mai napra számos fontos makrogazdasági adatot várnak. Ezek közé tartoznak a németországi fogyasztói árindexadatok, a világ főbb gazdaságaira vonatkozó PMI-adatok felülvizsgálata és az amerikai feldolgozóiparra vonatkozó ISM PMI-adatok. A befektetők emellett számos központi banki beszédet is meghallgatnak, köztük Lagarde jegybankelnök beszédét.

A kínai Caixin PMI júniusi ipari adatai a következők voltak. 51,8 (várt 51,2, előző 51,7).

Japán júniusi végleges feldolgozóipari PMI-adata 50,0 (korábban 50,4).

A japán kormány felülvizsgálta az építési megrendelések adatait és tovább csökkentette a GDP eredményt. Japán első negyedéves GDP-je -2,9% lett, korábban -1,8% volt.

Roaring Kitty-t, a meme részvények piacának egyik ismert influencerét beperelték értékpapírcsalás miatt.

A devizapiacon a hétfői kereskedés első szakaszában az euró és a brit font teljesített a legjobban. Ezzel szemben az ausztrál dollár és a japán jen nagyobb csökkenést mutat.

A Bitcoin visszaszerzett némi teret, és ismét a 63 500 dolláros küszöb fölött tartózkodik.

Hőtérkép, amely az egyes devizapárok jelenlegi volatilitását mutatja. Forrás: xStation

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.