A KCG Partners Ügyvédi Társulás és a JÖSz Szakkollégium által létrehozott Studia Pragmatica tudásközpont két jogi szakértőjét, dr. Királyvölgyi Krisztiánt és dr. Zsiros Tamást kérdeztük a Monitor Délutánban.

Az interjúban szó volt arról, hogy az ESG környezeti-szociális és irányítási keretrendszer először a közérdeklődésre számon tartott nagyvállalatokra alkalmazandó, azokra, amelyek értékpapírokat forgalmaznak az uniós piacokon. 2026-tól pedig az idesorolható kis- és középvállalkozásokra is vonatkozik a szabályozás.

A törvényben meghatározott cégeknek dedikált személyeket, munkafolyamatokat kell majd felállítaniuk, monitorozniuk kell a többi között a vállalkozás károsanyag-kibocsátását, hogy a fenntarthatóság érdekében milyen lépéseket tesznek, mi jellemző a céges ingatlanokra, a beszállítóikra, de akár idesorolható a náluk dolgozó férfiak és nők aránya is.

A 2024-es év még csak mérési évnek számít, annak ellenére, hogy már hatályba lépett a törvény. Az első ESG-beszámolót az üzleti évről 2025 első hat hónapjában kell benyújtani, ehhez szükségesek az idei mérések a megvalósult változásokról és a megkezdett fenntarthatósági intézkedésekről. Érczfalvi András interjúja.