A járványügyi szabályok értelmében, a távolságtartási szabályok megtartása érdekében, 50 főben korlátozzák a könyvtárban egyszerre fogadott olvasóik számát, amit a beléptetőponton ellenőriznek. A maximális létszám elérése után újabb látogató nem léphet be a könyvtár területére. Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése. A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén azokat újakra cserélik. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát csak fertőtlenítés után adják ki újra.

Az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakították ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtenek az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek; olvasóik egészsége érdekében ez idő alatt nem adják ki azokat másnak.

Ugyancsak látogatóik védelmében átmenetileg szüneteltetik az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, de saját eszköz használatára lehetőség van. A könyvtár nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasóik számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeresik a kért raktári jelzetet.

A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítenek, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetik mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásaikat.

A biztonságos működéshez az épület területén, különösen a mosdókban rendszeressé tették a fertőtlenítő takarítást, és a könyvtár munkatársai is szigorúan betartják a járványügyi előírásokat.

Az intézmény igazgatójával, Rózsa Dáviddal Lakatos László készített interjút.