A hazai árampiacon is egyre több az olyan céges szereplő, amelyek már a magyar és a regionális áramtőzsdéken is egyre nagyobb üzleteket kötnek. A „Tiszta energia minden európainak” uniós jogszabálycsomag idén év elején hozott több változást. A megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével a villamosenergia-piacon egyre több kisméretű szereplő jelenik meg. Ilyenek például a háztartások, a társasházak vagy a kisvállalati szektor. Ezek már nem csak fogyasztóként, hanem egyre gyakrabban termelőként is megjelennek a piacon. Az ö többlettermelésüket vagy éppen fogyasztás leállásukat értékesíthetik majd az úgynevezett aggregátorok. Tóth Tamást, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettesét Nagy Károly kérdezte.

A megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével a villamosenergia-piacon egyre több kisméretű szereplő jelenik meg. Ilyenek például a háztartások, a társasházak vagy kisvállalat szektor, amelyek már nem csak fogyasztóként, hanem egyre gyakrabban termelőként is megjelennek a piacon. Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke azt mondta, hogy az aggregátorok az ő piacra lépésüket segíthetik elő. A kisméretű, önmagukban gyenge szereplők termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, mint például a rugalmassági piac. Az aggregátorok segítségével a most még többnyire végfelhasználóként definiált háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a rendszernek – tette hozzá a MEKH elnöke.

Horváth Péter János kiemelte, hogy az új szereplők belépésével a hazai energiapiac fejlődése újabb szakaszhoz érkezett. Egy olyan rendszer felé haladunk, amely fogyasztó- és klímabarát, eleget tesz az ellátásbiztonság követelményeinek, és folyamatosan képes innovatív megoldások integrálására.

A MEKH-hez februárban és márciusban érkeztek az első kérelmek, amelyek célja az aggregátor szervezetek nyilvántartásba vétele volt. A hivatal a benyújtott dokumentumokat megvizsgálta, kiadta a szükséges határozatokat, és az első két kérelmezőt 2021. április 27-én nyilvántartásba vette. Az aggregátorok – várhatóan bővülő – listája itt  érhető el.