A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában – az érintettek egészsége érdekében – mentesítette a szolgáltatókat a fogyasztásmérők helyszíni leolvasása és a kötelező mérőcserék elvégzése alól, illetve kötelezte őket a munkálatok átütemezésére.

Miután a MEKH meggyőződött arról, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a biztonságos munkavégzéshez szükséges védőfelszerelésekkel és minden helyszíni munka során kellő alapossággal járnak el, a Hivatal a járvány második hullámában a kötelező munkálatok elvégzése alóli mentességet feloldotta. A szolgáltatók alapos megfontolás után, az egészségvédelmi szabályokra maximális tekintettel ütemezik a fogyasztók ingatlanában elvégzendő, személyes találkozással járó helyszíni munkákat.

Ilyen helyszínen elvégzendő, kötelező munka az ingatlanokban található fogyasztásmérők aktuális cseréje, melyre szükség lehet az újbóli hitelesítés, meghibásodás vagy sérülés miatt. A fogyasztásmérők hitelesítés miatti cseréjére a hitelesség utolsó évében, december 31-ig kell sort kerítenie a szolgáltatóknak, amelyet az adott évben szabadon ütemezhetnek. Bármely okból is szükséges a személyes találkozással járó helyszíni munka, a szakemberek mindig az aktuális egészségvédelmi normák maximális betartásával végzik el azt.

A MEKH szakemberei összegyűjtötték, hogy – az egészségvédelmi szabályok mellett – mire érdemes odafigyelnie a fogyasztóknak, ha egy szolgáltató az esedékes mérőcsere vagy egyéb munkálat miatt felkeresi őket.

1. Győződjünk meg arról, hogy valóban a szolgáltató munkatársai vagy az általa megbízott szakemberek érkeztek-e hozzánk. Mielőtt bárkit beengedünk az ingatlanunkba, kérjük, hogy mutassa fel a szükséges igazolásokat, amelyekkel a belépéshez rendelkeznie kell.

2. Legyünk jelen a mérőóra cseréjénél! Ha tehetjük, készítsünk fényképet a régi és az új óráról, a mérőállásokról, a plomba és az óratest sértetlenségéről, hogy később egy esetleges vitában a segítségünkre legyenek.

3. Az óracseréről minden esetben jegyzőkönyv vagy munkalap készül. Mielőtt a dokumentumot aláírjuk, olvassuk el az abban foglaltakat. Érdemes tudnunk, hogy vitás helyzet esetén a mérőcsere során a szolgáltató által készített jegyzőkönyvet saját észrevételeinkkel is kiegészíthetjük, és az aláírt példányból egyet nekünk is meg kell kapnunk.

4. Gondoskodjunk a mérőóra épségéről, óvjuk a környezeti hatásoktól és a fizikai sérülésektől. Ha sérülést, rendellenes működést tapasztalunk, azonnal jelezzük a szolgáltatónknak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását, és a kormányzati döntésekkel összhangban minden szükséges intézkedést megtesz a fogyasztók biztonságos ellátása és a szolgáltatók hatékony munkavégzése érdekében.

A mérőórák cseréjével és a szabálytalan vételezéssel kapcsolatban további részletek a MEKH honlapján olvashatók.

További hasznos információk a társasházakat érintő speciális tudnivalókról.