Az idei év legrosszabb teljesíményét produkálják a világ nagy tőzsdéi, mert egy dél-afrikai vírusmutáns miatt több ország megtiltotta 6 afrikai országnak a légijáratok berepülését, miközben az Egészségügyi Világszervezet vésztanácskozást hívott össze. Az új vírusmutánst NU-nak nevezhetik el. Közben heti elemzésében az Akcenta arra is felhívta a figyelmet, hogy több mint 50 éves mélypontra, 270 ezerről, 199 ezer esett az USA-ban az először munkanélküli segélyt kérők száma, ezzel jelezve, hogy a gazdaság valóban növekedik, valamint párhuzamosan javul a közegészségügy is.

Egy 74 japán cégből álló konzorcium, ami az ország legnagyobb bankjaiból is áll, bejelentette, hogy pár hónapon belül fog tesztelni egy új, blockchain-alapú digitális fizetőeszközt, azaz digitális jent, amitől remélik, hogy felgyorsítja és olcsóbbá teszi majd a vállalatok közötti üzleti tranzakciókat.

Az Akcenta heti elemzésében megemlíti, hogy a múlt heti 70 bázispontos szigorítás után újabb, 40 bázispontos emelést, 2,9 százalékos kamat mellett hirdeti meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön az MNB. Ezzel a lépéssel együtt másfél hét alatt összesen már 110 bázisponttal emelkedett az irányadó kamat Magyarországon.

Kapaszkodik a Forint

Lassan, de menetelt a Forint az erősödés felé a héten. Hétfőn 370,25-tel indított, amihez kedden még ragaszkodni tudott, 370,07-tel. Szerdára 368,68-ig küzdötte magát, és kitartó lendülettel csütörtökre elérte a 366,04-es szintet. Péntek délelőtt viszont újabb gyengülés látható, jelenleg 367,93 körül jár az euró jegyzése.

Hasonló a tendencia a HUF/USD grafikonján is. A hetet 329,36-tal indították az indexek, ami egészen szerdáig kitartott, de péntekre 326,52-vel vette fel a harcot a Forint a Dollárral szemben.

Az EUR/USD görbén kisebb kilengést láthattunk: a hét elején 1,1242-ről, csütörtökre 1,1209-re ugrott a vonal, onnan pedig vissza 1,1265-re.

Erős a teljesítménye az európai gazdaságnak

Mind a szolgáltatószektor, mind az ipar növekedni tudott az előző hónaphoz képest Franciaországban. A feldolgozóipari index 54,6 ponton állt novemberben.

A német index is erős gazdaságról árulkodik: a szolgáltatószektor növekedése gyorsult az előző hónaphoz képest. A német feldolgozóiparI novemberi BMI teljesítménye 57,6 ponton áll, míg a szolgáltatószektor 53,4 ponton horgonyzott le.

A kínai és amerikai lassuláshoz hasonló aggodalmak az eurózónát egyelőre nem fenyegetik, a valutaövezet gazdasága a negyedik negyedévben is stabil növekedést mutathat.