• 2,8%-kal csökkent éves alapon januárban az ipari termelés volumene. Az előző hónaphoz képest viszont 0,2%-kal növekedett. Járműgyártásban jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában kisebb mértékben tapasztalhatjuk a csökkenést.
  • 0,5%-kal nőtt a kiskereskedelem forgalma januárban, viszont 1,8%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest.
  • 1,4%-kal nőttek januárban a németországi gyárak megrendelései, azaz a szektor kilátásai némileg javultak az év első hónapjában. Decemberben ugyanis még 2,2%-os visszaesést mutattak a számok.
  • Bár remekül indult a hét a tőzsdén, a hét vége felé alábbhagyott a lendület. Az ázsiai tőzsdéken többnyire jó hangulatban folytatódott a kereskedés, és Európában is erős volt a kezdés, esést láthatunk viszont a magyar tőzsdénél, ami az újabb korlátozó intézkedésekkel magyarázható.

Meddig eshet még a forint?

Új idei mélypontra bukott a forint, 365 felett járt az euróval szemben. Hétfőn 364,00-en indult a magyar deviza, és próbált erős maradni kedden 364,34-gyel. Szerdán úgy nézett ki, nem fordul ki önmagából, 364,17-tel tartotta magát, de csütörtökön a bejelentések hatására 365,09-re csúszott. Pénteken már 366,37-en állnak a jegyzések.

Az EUR/USD árfolyam grafikonján is hevesebb mozgást figyelhettünk meg. 1.2050-en indult a hét, amihez szerdán visszatért. Pénteken 1,1932-re emelkedett a görbe.

A dollárral szemben sem tudta tartani magát a forint. Míg hétfőn 302,08 forintba került egy dollár, csütörtökön megindult az árfolyamgörbe, 305,07-re ugrott, pénteken pedig 307,06-ra lépett a korlátozások bejelentésével.

10 milliós kamatmentes hitel

Március 8-a, hétfőtől lehet igényelni a vállalkozásoknak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönét. Elsőként a járvány gazdasági hatásával legjobban sújtott ágazatok számára érhetők el, bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére.

Elsőként a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások, illetve egyesületek igényelhetik