Hasonló folyosók létrehozását tervezik például Magyarországgal is. A terv célja az, hogy minimalizálja a koronavírus járvány gazdasági hatásait, hiszen a horvát GDP jelentős részét az idegenforgalom adja. Hétfőn az Európai Unió turizmusért felelős miniszterei is elkezdtek tárgyalni az üdülőszezon megmentéséről.

Az interjúban arról is szó volt, hogy járványútlevél kibocsátásán dolgozik az EU. Az Európai Unió turisztikáért felelős miniszterei hétfőn egy videókonferencia keretében igyekeztek megoldást találni a járványhelyzetben bajba került idegenforgalom számára. A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy a turizmus újra indításához egy Uniós szintű közös megoldás kidolgozása szükséges. A közös utazási protokoll részeként kidolgoznának egy úgynevezett járványútlevelet. Ez az okmány egészségügyi és biztonsági szempontokat foglalna magában és az összes uniós országban érvényes lenne, az országok közötti utazások során kellene használni. A Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa a Trend Fm-nek elmondta, hogy a miniszterek hangsúlyozták, hogy a turizmus újra indításában a járványügyi szakemberek szava lesz a döntő.

Arról, hogy a jelenlegi helyzet mennyire sodorja nehéz helyzetbe a Horvátországot, illetve hogy a turizmus szereplői miként készülnek az idei nyárra, a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársát, Horváth Mirát Péller András kérdezte: