A német autógyártó járműgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és elektromos meghajtásokat gyártó egységét fejleszti - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hozzátette, hogy a kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a 250 munkahelyet teremtő beruházást. Várakozása szerint az Audi beruházása új ágazati termelési és kiviteli rekordokhoz is hozzájárulhat. 2019 első öt hónapjában ugyanis a termelés volumene 12 százalékkal nőtt éves alapon, így jó esély van arra, hogy a magyar autóipar csúcsot döntsön az idei évben.

Szijjártó Péter az elektromobilitásról szólva elmondta, hogy az új technológiák jelentőségét a gazdasági tényezők mellett a politikai folyamatok is növelik. A miniszter úgy látja, hogy a fenntarthatóság még sosem volt ilyen meghatározó az európai gondolkodásban, a környezetvédelmi megközelítés pedig nemzetközi szinten is új versenyhelyzeteket alakított ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a karbonsemlegesség 2050-re csak akkor vállalható, ha látszanak az ehhez szükséges fejlesztések pénzügyi eszközei is.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere szerint az elektromos motorok gyártásának új korszaka a helyi munkaerő és a megyeszékhely számára is új fejlődési lehetőségeket hoz. Az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke kifejtette, hogy a vállalat e-transzformációs projektje a gyártásra és a fejlesztésre egyaránt kiterjed. Jelentős mértékben bővül az elektromos hajtásrendszerek előállítása a győri üzemben, a fejlesztési központ pedig új műhellyel és tesztpadokkal bővül 2022 végéig.

Az Audi Hungária győri üzeme az Audi- és Volkswagen konszern központi motorszállítója, amely a most bejelentett bővítést követően csaknem 13 ezer munkavállalónak ad munkát. Tavaly 2,3 százalékos visszaeséssel 2307 milliárd forint árbevételt ért el a vállalat. A motorgyártás darabszáma 1 954 301-re esett vissza mintegy 10 ezres csökkenéssel. A vállalat a járműipart érintő változásokkal indokolta a kismértékű visszaesést, de márciusban már azt kommunikálták, hogy idén nem számítanak további csökkenésre, sőt, az újbóli növekedést is elképzelhetőnek tartják.

Az Audi legutóbb az év eleji sztrájk miatt került be hangsúlyosan a köztudatba, a dolgozói szakszervezet végül sikerrel járt és kiharcolta a fizetésemelést.