Egy 50 négyzetméteres használt lakás megvásárlásért ma 7 évet, egy új lakásért pedig 8 évet kell dolgozni - írja az ingatlan.com legújabb elemzésében. A portál adatai szerint 2008-hoz képest némiképp javult a helyzet, a nettó fizetések ugyanis 72 százalékkal nőttek a gazdasági válság kitörése óta, míg például a használt lakások négyzetméterára csaknem 50 százalékkal emelkedett országosan. Az újlakásoké 37 százalékkal.

Ugyanakkor még mindig 7 évet kell dolgozni ahhoz, hogy egy 50 négyzetméteres használt lakást meg tudjunk venni, 8 évet pedig ahhoz, hogy egy újlakásra be tudjunk ruházni, teljesen önerőből. Ebből következően ma szinte lehetetlen hitelfelvétel nélkül lakáshoz jutni, főként Budapesten, és némiképp a vidéki nagyvárosokra is igaz ez a helyzet. A kisebb városok, faluk, viszont nagyon lemaradtak az ingatlanárak versenyében- mondja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakértő szerint egyedül a fővárosi ingatlanárak érték el a 2008 előtti szintet, az olló pedig tovább nyílt a kisebb városok és Budapest között. Ma már négyszer annyiba kerül egy budapesti lakás átlagos négyzetméterára, mint egy kisvárosi lakásé. A válság előtt háromszoros volt ez a szorzó.

Balogh László szerint a 2008-as válság csak két-három évvel később éreztette hatását a hazai ingatlanpiacon. Ezt jelzi az is, hogy 2009-ben rekordszámú, 36.000 új lakást adtak át a piacon. Az árak csak 2011 körül indultak el lefelé, négy éve pedig folyamatosan emelkednek. De míg vidéken, a kisvárosokban évente csak néhány százalékkal, addig Budapesten és a megyeszékhelyeken sokszor az ötödével emelkedtek az árak vagy a bérleti díjak az ingatlanpiacon.

A teljes interjút itt hallgathatják meg, a riporter Imre Lőrinc.