A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot.

A teljes projekt keretében mintegy 193.702 diák kap új eszközöket, a konzorciumvezető Delta Systems Kft. a keretmegállapodás értelmében Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe 9.937 darab, Baranya és Somogy vármegyébe 10.001 darab notebook beszerzési feladatait nyerte el. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata jelenleg az egyik legnagyobb informatikai rendszerintegrátor Magyarországon.

A konzorcium az eljárás két részajánlati körét is győztesként zárta. A részajánlatokban foglaltak szerint a Delta Systems négy vármegye 5., 6. és 9. évfolyamos diákjai részére végezheti el az összesen 19.938 darab notebook beszerzését 4,008 milliárd forint nettó összeértékben.

A diákok és tanáraik laptopokkal való ellátásáról még a koronavírus-járvány idején született kormányzati döntés, hogy a távoktatáshoz és általában is a gyorsan digitalizálódó oktatáshoz fel legyenek készítve 5. osztálytól felfele az állami oktatásban résztvevők. A mostani beruházás célja, hogy a covid kapcsán a köznevelésben megindult dinamikus módszertani és infrastrukturális fejlődést tovább vigye, és a jelenléti oktatás keretei között valósítsa meg.

A digitális kompetenciák fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy a köznevelésből kilépő tanulók rendelkezzenek a munkába álláshoz, szakképzésbe, a felsőoktatásba történő becsatlakozáshoz vagy akár az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges eszközökkel és készségekkel.

Noha a laptopok nyilván nem olyan „erőgépek” lesznek, melyek alkalmasak lennének a legnagyobb erőforrásigényű játékok futtatására, a specifikációt évről évre úgy igazítják, hogy a tanuláshoz szükséges szoftvereket, videókat, interaktív online alkalmazásokat kényelmesen tudják használni a diákok, ugyanakkor hordozható, biztonságos, praktikus kialakításúak legyenek.

A Delta Systems a korábbi, hasonló pályázatokban összesen több mint 56 és félezer laptop beszerzését valósította meg.