Egy készpénzes vevőnél egyszerű a képlet: bemegy az ingatlanirodába, megmondja, hogy mennyi pénzzel rendelkezik, ami pedig meghatározza, hogy milyen ingatlan-és árkategóriában gondolkodhat. A hitelből vásárlóknál viszont sokszor a mélyinterjúk idején derül ki, hogy az ügyfelek nem jól mérték fel előzetesen a saját lehetőségeiket. „Komoly feladatot jelent valóban jól feltérképezni a vevőt” – mondja Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője. A napokban például az egyik vásárló 3,9 százalékos THM-mel kapott hitelajánlatot a saját pénzintézetétől, és meg volt győződve róla, hogy ez a legjobb ajánlat, ami csak elképzelhető a piacon. Néhány órával később az egyik kolléga értesítette, hogy 2,9 százalékos havi törlesztő részlettel talált ajánlatot egy másik banknál – meséli Vincze Edit.

Az sem mindegy, hogy a bank a hitelvizsgálatnál beleszámítja-e például a költségtérítést vagy a cafeteriát az ügyfél jövedelmébe. Így akár milliós különbségek is kialakulhatnak, ami az egyik banknál csak tíz millióra, a másiknál lehet, hogy tizenöt millióra jogosítaná fel a hitelfelvevőt. De az sem mindegy, hogy a bank már használatbavételi engedélyre is folyósít hitelt (jellemzően a projektet finanszírozó pénzintézet), vagy csak albetétre (jellemzően külsős bank). Mindent egybevetve, a hitelre vásárlók arányának növekedése miatt a megfelelő ingatlan kiválasztása is egyre időigényesebb folyamattá válik. De ettől függetlenül is tudatosabbak lettek a vevők, több projektet is megnéznek, több szempontot is mérlegelnek, elmúltak azok az idők, amikor egy látványterv alapján már döntést is hoz a vásárló – teszi hozzá Vincze Edit.

A minél megfontoltabb döntést idézi elő az is, hogy hiába számítottak sokan az idei év elejétől az ingatlanárak csökkenésére, az év első két hónapjában inkább öt százalékos áremelkedés következett be. A vásárlók pedig úgy vannak vele, hogyha már nem kapják meg az ingatlant olcsóbban, legalább a lehető legjobb minőségű lakáshoz jussanak hozzá ugyanazért a pénzért.

A teljes interjút itt hallgathatják meg. A műsorvezető Érczfalvi András.