A hétvégén az iráni külügyminiszter egy televízió interjúban azt mondta, hazája nem kezdeményez háborút, de egy esetleges csapásra válaszolni fog. A perzsa állam külügyminisztere rossz döntésnek, "helytelen iránynak" nevezte az amerikai kormányzat pénteki bejelentését, amely szerint Washington katonákat és fegyvereket küld Szaúd-Arábiába. Szalai Máté szerint a konkrét háborús lépésekkel mindegyik fél komoly rizikót vállalna fel, így erre nem valószínű, hogy sor kerül. Közben a nyilatkozatok szintjén keményen fogalmazott a perzsa állam külügyminisztere. Zaríf szerint bárki kezdeményezzen is háborút, biztosan nem ő fejezi be, így tehát a háború nem lesz korlátozott.

Megismételte viszont, hogy a szaúdi olajlétesítmények ellen a múlt héten elkövetett dróntámadásban Teheránnak "nem volt szerepe". A külügyminiszter akkor a jemeni húszikat okolta a szaúdi támadásért. A CNN-interjúban azt is leszögezte: Teherán nem akarja újratárgyalni az atomprogramjára vonatkozó megegyezést abban az esetben, ha Washington nem oldja fel az Irán ellen hozott szankciókat.

Az továbbra is bizonytalan, hogy  valóban a jemeni húszik követték-e el a támadást, de a Wall Street Journal szerint a jemeni húszik újabb iráni támadásra figyelmeztetnek. A lap bejrúti diplomáciai forrásokra hivatkozva úgy fogalmazott: húszi milicisták vezetői azért jelezték a várható új támadásokat, mert Teherán nyomást gyakorolt rájuk annak érdekében, hogy vegyenek részt az akcióban.

A The Wall Street Journal megjegyezte: nem tudni, mennyire vehető komolyan a húszik bejelentése, de állítólag Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat szintén informálták az újabb támadások veszélyéről.

Közben az iráni hintapolitika iskolapéldájaként Irán elrendelte a brit lobogó alatt közlekedő Stena Impero elengedését, a tartályhajó hamarosan elhagyhatja az iráni Bandar-Abbász kikötőjét, és nemzetközi vizekre hajózhat. A Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót július 19-én foglalták le a Hormuzi-szorosban, két héttel azt követően, hogy a brit haditengerészet Gibraltárnál őrizetbe vette a Grace-1 nevű iráni tartályhajót. A britek szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra, miután Teherán szavatolta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik. A jelenlegi közel-keleti helyzetről Andor Attila beszélgetett Szalai Mátéval, a Corvinus Egyetem tanársegédjével, a Külügyi- és Külgazdasági Hivatal kutatójával.