Már a nagy nyersolaj rally idején is meglepő volt, hogy a spekulánsok csökkentették vételi kitettségüket, azóta pedig folytatódott a trend: tovább csökkent és mélypontra esett a befektetők kombinált long kitettsége WTI-ben és Brentben egyaránt- von gyorsmérleget Végh István, a Saxo Bank elemzője. A vételi pozíciók gyengítése mögött elsősorban az áll, hogy az OPEC döntéssel ellentétben Szaúd-Arábia jelezte, hogy növelni fogja a kitermelését, ezzel pedig ellensúlyozza a kieső iráni kőolajexportot.

 

 

A kérdés az, hogy mekkora lesz a kiesés, és a közel-keleti olajnagyhatalom mekkora mértékben tudja emelni kitermelését. A választ mindenesetre hamarosan megtudjuk, november 1-jétől lépnek életbe az Amerikai Egyesült Államok büntetőintézkedései Iránnal szemben, amiket még a 2015-ben kötött iráni atomalku be nem tartása miatt hozott az amerikai vezetés.

Végh István szerint a kőolajpiacot az elmúlt napok politikai turbulenciái is befolyásolhatják. Szaúd-Arábai és az Egyesült Államok között diplomáciai feszültség bontakozott ki Dzsamál Hasogdzsit szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt. Azonban a jövő héten tartandó amerikai félidős választások miatt fordulhat a kocka, Szaúd-Arábia pozitív lépéseket tehet az USA irányába.

Lefordultak az energiaárak

Nem csak az olajpiac, hanem az egész energiaszektor lejtőre került az elmúlt napokban- folytatja a Saxo Bank elemzője. Végh István szerint a szén-dioxid és a földgáz határidős piacán is látható volt egy nagyobb esés. A CO2 buborék kipukkanása után jó néhány nagybank mégis a szén-dioxid kvóták árának emelkedésére számít. Ennek oka, hogy az Európai Unió 2021-től életbe lépő stabilizációs mechanizmusa a felhalmozott és fel nem használt CO2 kvóták fokozatos csökkentését célozza, jelentős likviditást elvonva a piacról.

 

 

Ezért is lehet, hogy 2021-ben a jelenlegi 20 eurós ár 35 euróra kúszhat fel a konszenzus szerint. Az összefüggés egyszerű: minél nagyobb az igény és a központi akarat a tisztább energiára, annál drágábban lehet hozzájutni a környezetszennyezőbb energiaforrásokhoz. Egyébként a CO2 kvóták visszaszorulását szolgálja az is, hogy a földgázárak csökkenésével lényegesen mérséklődtek a gázerőművek költségei- egyre kevesebb tényező indokolja tehát, hogy CO2 kvótát szerezzenek be az országok szénerőműveikhez- zárja gondolatait Végh István.

A teljes interjút itt visszahallgathatják, a riporter Szűcs Péter.