Ugyan nem szerepelnek a fő nyersanyag indexekben, nagy a kereskedés a szén-dioxid kvótákkal a kibocsátó vállalatok között. Emellett jelentős ingadozás is jellemzi a piacot, egy év alatt az ötszörösére nőtt az árfolyam. A lufi egészen addig fújódott, amíg az előző héten 25 euróról hirtelen 18 euróra zuhant a szén-dioxid tonnánkénti ára- mondta el a Saxo Bank elemzője a Trend FM műsorában.

Grafikán is látható a szén-dioxid árfolyamának felfutása:

 

A szén-dioxid kereskedés az 1997-es kiotói egyezmény aláírása utáni években indult. Akkor az aláíró országok megállapodtak abban, hogy csökkentik a szén-dioxid és más üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását. Ez viszont rengeteg vállalat, például a szénerőművek érdekeit sértette. „Egy szénerőműnek kétszer annyi szén-dioxidra van szüksége azonos mennyiségű villamosenergia előállításához, mint például egy földgáz üzemű erőműnek”- tette hozzá Végh István.

A Saxo Bank elemzője arról is beszélt, hogy ezeknél a vállalatoknál a költségek nagy részét az teszi ki, hogy CO2 kvótákat vegyenek, vagyis engedélyt szerezzenek szén-dioxid kibocsátásra. Ugyanakkor az Európai Unió tavaly elfogadott szabályzata szerint 2019-től lényegesen drágulnak majd a szén-dioxid kvóták- ezzel is próbálják ösztönözni a cégeket a környezetkímélőbb működésre.

A Florence hurrikán átmeneti, a feltörekvő piaci válság hosszú távú hatás az olajpiacon

A várakozásoknak megfelelően átmeneti olajár emelkedést hozott a Florence hurrikán pusztítása Észak-és Dél-Karolina partjainál. A mélytengeri fúrótornyok leálltak ezekben a napokban, emellett szállítási nehézségek is vannak az Egyesült Államok déli államaiból a partvidéki finomítókig. Ugyanakkor az olajár emelkedés nem lesz tartós, hiszen a keresleti oldalon több tényező is hátráltatja a piacot. Ezek közül a legfontosabb a feltörekvő piacok, így Brazília, Argentína vagy Törökország válsága. A globális olajkereslet növekedés nagy részét ugyanis Kína mellett ezek az országok adták- az üzemanyagárak elszabadulása miatt viszont ez a hatás jelentősen mérséklődhet.

Végh István arra számít, hogy a Brent típusú olaj hordónkénti ára 78-80 dollár között fog stabilizálódni, ebbe az irányba mutat az is, hogy az OPEC országok mellett az Egyesült Államok is egy kiszámítható árfolyamsávban érdekelt. A keresleti oldal kockázatai mellett az iráni kőolaj export visszaesése, a venezuelai kitermelés folyamatos csökkenése és a líbiai piac ingadozása még hosszú ideig befolyásolják az olajárakat.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Szűcs Péter.