Zaríf emellett azt hangsúlyozta, hogy Teherán szeretné elkerülni a konfliktust, és kész megbeszélést folytatni Szaúd-Arábiával, illetve az Egyesült Arab Emírségekkel. Azt viszont leszögezte, hogy Washingtonnal semmiféle tárgyalást nem folytatnak addig, ameddig az USA meg nem szünteti az országgal szembeni szankciókat. Donald Trump még 2018 májusában mondta fel a 2015-ös atomalkut.

Az iráni diplomata tagadta, hogy Teheránnak bármi köze lett volna a hétvégi drón támadáshoz. A szaúdi Aramco két jelentős olajlétesítménye elleni csapás miatt az állami olajvállalat olajkapacitásának majdnem a fele kiesett. Az eset drámai feszültséget eredményezett a térségben. "Tudom, hogy nem mi tettük" – mondta Zaríf majd hozzátette, hogy a jemeni húszi lázadók vállalták magukra a támadást. Ennek ellenére amerikai és szaúdi tisztségviselők Teherán sejtik az akció hátterében. A húszi lázadók ellen harcoló, szaúdi vezetésű koalíciót irányító Turki al-Máliki az eddigi vizsgálatok eredményeire hivatkozva azt mondta, hogy iráni eredetűek voltak az olajterminálokra kilőtt fegyverek. Hozzátette, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a támadásokat a királyságtól északra fekvő területekről, nem pedig a délnyugatra található Jemenből indították.

Trump eközben felszólította a védelmi minisztériumot, hogy tervezzék meg az esetleges válaszcsapásokat. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az USA elnöke jelezte, hogy az Egyesült Államok harcra kész, és Szaúd-Arábiára vár, hogy döntsön a továbbiakról.