A szerves hulladék környezetbarát kezelésének több alternatívája is létezik, ezeket városi környezetben is elsajátíthatják a kisebb ökológiai lábnyomra vágyó emberek – hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség. Kiemelik, hogy nemcsak környezetvédelemért tehetünk a komposztálással, de a pénztárcánkat is kímélhetjük, hiszen harmadával kevesebb szemét keletkezik.

A közösségi és a házi megoldások céljai azonosak: a keletkező növényi eredetű szerves anyagok helyi komposztálással történő kezelése és felhasználása. Ezzel együtt a szerves anyagok hulladékká válásának elkerülése, valamint ezen anyagok eltérítése, mentesítése a további kezeléstől – például lerakástól, égetéstől.

Komoly pénzeket megfoghat egy társasház

A hazai jogszabályok alapján a közösségi komposztálás a társasházi közösség saját növényi eredetű hulladékának helyben történő komposztálása és a kész komposzt saját célra történő felhasználása. Fontos kiemelni, hogy ez a tevékenység nem engedélyköteles. A környezetvédők felhívják rá a figyelmet, hogy egy társasház az átállással jelentős pénzösszegeket spórolhat meg a szemétszállításon. A fővárosi közösségi komposztálási lehetőségekről itt olvashat.

A Humusz Szövetség azt tapasztalja, hogy a jelenlegi környezeti és klímaválságban a lakosság részéről erős igény mutatkozik a zöldebb megoldásokra, ezért célul tűzték ki, hogy a szakmai tanácsadással, szemléletformáló kiadványokkal és üzenetekkel segítik a zöld átállást. Ennek része, hogy 2022 tavaszán meghirdették a „Komposztáljunk közösen a városban!" programot – a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával.