Kis erdőfoltról beszélünk, amelynek fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén. Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre a FŐKERT az ország első Miyawaki koncepció szerinti erdőjét.

2022 tavaszán a tabáni tapasztalatokat felhasználva a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatta a FŐKERT a „minierdősítést”. A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐKERT szakemberei három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A telepítés sikerességének kulcsa az alapos, összehangolt előkészítés. A tervezés során a talajt a szakemberek megvizsgálták és kiszámították a szükséges komposzt és talajjavítók mennyiségét. Ezután egy méter mélységig fellazították a talajt, ami igen komoly földmunkát jelentett. A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója is részt vett ebben a munkában, teherautóikkal szállították el a kitermelt agyagos, törmelékes földet. A kiásott talaj helyére komposzt és a meglévő fellazított talaj keverékét töltötték vissza a FŐKERT szakemberei, ami így felkészülten várta a facsemetéket.

A 240 kiültetett facsemete őshonos fajokból lett összeválogatva. Legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.

A minierdők körbe lettek kerítve és a szabad talajfelszínre széna került – ez késlelteti a gyomok kikelését és megvédi a facsemetéket a rongálástól. Mire a széna lebomlik, a növények annyira megerősödnek, hogy a gyomosodás minimális lesz és könnyen kordában tartható. A tervek szerint a második évben már teljesen önfenntartóvá válnak a Miyawaki minierdők, és az Andor utca környéke is üdébb, zöldebb lesz.