Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint a kiemelkedő eredmények receptje egyszerű: „innovációk, szakszerűség, biztonság, tőke és kiszámíthatóan korrekt árazás”. A közgyűlést követő sajtótájékoztatón az elnök-vezérigazgató bemutatta a megújult mobil banki applikációt is.

A bank 2022-ben is minden célszegmensben (lakosság-vállalat, hitel-betét) a szektorátlagot meghaladó növekedést és kimagasló eredményességet ért el. A mérlegfőösszege 2022-ben meghaladta az 1.000 Mrd Ft-ot, ami csaknem 50%-os növekedés az előző évhez képest. Az adózás előtti eredmény több mint 13 Mrd Ft volt (csaknem 3-szorosa, mint a megelőző évi), a saját tőke pedig megközelítőleg 30 Mrd Ft-tal gyarapodott.

A teljes kitettség (hitel, kötvény, garancia együttesen) meghaladta a 460 Mrd Ft-ot, amely 46%-kal magasabb az előző év véginél. A portfólió minőségénél az NPL ráta csupán 0,02%, szemben a bankszektor 3,86%-os átlagával. A pénzintézet tavaly év végén már 104 ezer ügyfélszámlát vezetett.

A Gránit Bank az előző évben lezárta az Equilor tranzakciót, jelenleg folyamatban van a Diófa megvásárlása, amelyekkel a bank erősíteni kívánja szerepét a teljes hazai pénzügyi szektorban. A 2022-es bankcsoport szintű eredményekben az Equilor teljesítménye már megjelenik. A konszolidált mérlegfőösszeg 1.063 Mrd Ft volt, a csoportszintű adózás előtti eredmény pedig közel 14 Mrd Ft-ot tett ki. A csoportszinten kezelt számlák száma elérte a 118 ezret, és a kezelt vagyon nagysága pedig meghaladta az 1.300 Mrd Ft-ot.

A digitális üzleti modell révén az elmúlt évben is tovább javultak a társaság hatékonysági mutatói. A költség-bevétel arány 43,9% volt, ami 20%-kal jobb az előző évi értéknél (a piaci átlag 60,4% volt). Bankadó, extraprofit adó és tranzakciós illeték nélkül a költség-bevétel arány 34,9%. A működési költség (bankadó, extraprofit adó és tranzakciós illeték nélkül) a mérlegfőösszeghez képest 0,8%, szemben a bankpiaci 1,6%-os átlaggal. 2022-ben az eszközarányos profit 1,4%, a saját tőke arányos nyereség pedig meghaladta a 25%-ot, ami több mint kétszerese a hitelintézeti rendszer átlagának.

Eddig csaknem 20 milliárd forint eredményt forgattak vissza

A tőkemegfelelési mutató a múlt év végén 20% felett volt, a bank tőkéje pedig 2022-ben mintegy 30 milliárd forinttal növekedett, tőkeemelés és az adózás utáni eredmény eredménytartalékba helyezése miatt. Eddigi működése során a társaság csaknem 20 milliárd forint adózás utáni eredményt termelt, ami a bank tőkéjét növeli, tekintettel arra, hogy a tulajdonosok egyetlen alkalommal sem vettek ki osztalékot.

A befektetési üzletágban is erősítenek

Mind az Equilorba, mind a Diófába történő befektetésekkel a digitális banki jelenlét mellett a befektetési szolgáltatási üzletág teljes spektrumában is bővíteni kívánják a pénzintézet szerepét, beleértve az alapkezelést, vagyonkezelést is. A Gránit Bank a digitális platformra fókuszáló befektetési szolgáltatási, privátbanki értékajánlatával a jövő év első negyedévében tervezi a piacra lépést.