A tranzakció illeszkedik a pénzintézet hosszú távú stratégiájába, erősíti a bank privátbanki és személyre szabott befektetési szolgáltatásait, míg a brókercég további jelentős növekedést tervez a banki háttérre támaszkodva. A két meghatározó hazai pénzügyi szolgáltató célja, hogy a szinergiák kihasználásával egymást erősítve, partnerségben működjön. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt, a tranzakció zárásához a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

A részesedésszerzést követően az Equilor neve, vezetése nem változik, a befektetési szolgáltatót továbbra is Gereben András elnök és Szécsényi Bálint vezérigazgató, a Budapesti Értéktőzsde korábbi alelnöke irányítják majd, akik megtartják 49,9 százalékos tulajdonrészüket. A banki háttérnek köszönhetően az Equilor még dinamikusabban növekedhet, tovább bővítheti digitális szolgáltatásait, amelyben nagymértékben támaszkodhat majd a pénzintézet elmúlt években elért jelentős eredményeire.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a tranzakció illeszkedik a hitelintézet stratégiájába, amely célul tűzte ki a digitális platformon alapuló szolgáltatási paletta folyamatos bővítését befektetési és privátbanki szolgáltatásokkal. A Gránit Bank az elmúlt évtized leggyorsabban növekvő hazai bankjaként, tevékenysége bővülésének újabb állomásaként tekint az Equilor Befektetési Zrt.-ben való részesedésszerzésre. Rekorderedményt ért el a pénzintézet 2022 első felében, a nettó kamatbevétel 110,7 százalékkal, míg az adó előtti nyereség 251,4 százalékkal nőtt éves szinten.

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a digitális szolgáltatások eddig is kiemelt figyelmet élveztek működésük során, de a Gránit Bank ilyen téren elvitathatatlan tapasztalatával a háttérben tovább fejlődhetnek, amellett, hogy a banki háttér és ügyfélkör az Equilor jelentős növekedését is támogathatja. Hozzátette, hogy ügyfeleik a jövőben változatlanul magas színvonalon és feltételek mellett vehetik igénybe a szolgáltatásokat, melyek a banki háttérnek köszönhetően tovább fejlődhetnek, szélesedhetnek.

A Gránit Bank 2010 májusában zöldmezős bankként kezdte meg tevékenységét, saját tőkéje ma megközelíti az 50 milliárd forintot, mérlegfőösszege idén félévkor meghaladta a 820 milliárd forintot. A hitelintézet adózás előtti eredménye az első félévben meghaladta a 6 milliárd forintot és az üzleti növekedés a vállalati és lakossági szegmensben is felülmúlta a bankszektor átlagát.

A kiemelkedő teljesítmény, az üzleti modellből eredő költséghatékonysági előny és a kiváló minőségű portfólió, valamint az innovatív pénzügyi megoldások következménye, amelyek az elmúlt időszakban számos hazai és nemzetközi elismerést is kaptak. A társaság ügyfélszámláinak száma közelíti a 100 ezret, és a nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája pedig mindössze 0,03 százalék, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad.

Az Equilor Befektetési Zrt. néhány nap különbséggel a magyar tőkepiac, valamint a Budapesti Értéktőzsde újra alakításával egy időben kezdte meg működését. A többszörös díjnyertes, tavaly az év befektetési szolgáltatója díjat elnyerő társaság professzionális, ügyfélközpontú és személyre szabott befektetési banki szolgáltatást, portfólió- és vagyonkezelést, valamint vállalati pénzügyi tanácsadást nyújt magán és intézményi ügyfelei számára. Az Equilor teljes jogú tagja a budapesti, a prágai és a varsói értéktőzsdének, több mint 15 ezer ügyfél 550 milliárd forintnyi vagyonát kezeli.