A világ leggyengébben teljesítő devizái között van 2022-ben eddig a forint, csak a török, az egyiptomi és az argentin fizetőeszköz esett nagyobbat a dollárral szemben.

Kilenc ország is van az Európai Unióban, ahol magasabb volt az éves infláció, mint Magyarországon – derül ki az Eurostat friss összesítéséből.

Továbbra is nagyon kiköltekező a magyar állam: az államadósság az első negyedévben emelkedett, a szektor finanszírozási igénye pedig magas maradt.

Erősödött a héten a forint

390 fölött kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Azonban kedden és szerdán erősödött az árfolyam egészen 383-ig. Csütörtökön volt egy kis kilengés negatív irányban. Pénteken 384 forint környékén mozog az árfolyam.

EUR/HUF és USD/HUF jegyzések

Az USD/HUF árfolyam is pontról pontra megegyező görbét írt le a héten. 374 környékén nyitotta a hetet, majd egészen 364-ig erősödött, pénteken 362 körül mozog a jegyzés.

Az EUR/USD árfolyam folyamatosan esett a héten. Pénteken 1,058 körül mozog a kurzus.

Még az EU-s dobogóra sem férünk fel a jó gazdasági mutatókkal

Közzétette az Eurostat az uniós tagállamok legfrissebb rangsorát, amely a legtöbb ország első negyedéves GDP-növekedési adatát tartalmazza. A lista még nem teljes, néhány tagállam még mindig nem közölte az első becslését sem, de az már most látszik, hogy a most közölt kifejezetten erős magyar GDP-adat nem fért fel az európai dobogóra.

A magyar gazdaság az első negyedévben 2,1%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ami jelentős bővülést jelent. Ennél nagyobb növekedést csak Ausztria (2,5%), Lengyelország (2,4%), Portugália (2,6%) ért el, valamint a messze legnagyobb növekedést produkáló Románia (5,2%) negyedéves bázison. Lettország gazdasága is 2,1%-kal nőtt, ami megegyezik a magyar teljesítménnyel.