A csomagot eredetileg 2017-ben vezették be az internet széles körben történő hozzáférhetővé tétele érdekében. Ez alatt az idő alatt 33 ezer ügyfél élt az Alapcsomag nyújtotta lehetőségekkel, 19 szolgáltatón keresztül. Most év elejétől egy jobb, magasabb színvonalú szolgáltatás vált elérhetővé, ami az eddigi és a majdani ügyfelek számára is kifejezetten kedvező lehet. A következő dátum, ami a programmal kapcsolatban nagyon fontos lesz, az március 16. Ettől a naptól már csak azok a szolgáltatók vehetnek majd részt a Digitális Jólét Alapcsomag programban, akik vállalják, hogy teljesítik a szigorúbb feltételeket. Ilyen feltételek többek között, hogy 4 megabit helyett 30 megabites sávszélességet kell biztosítani az ügyfeleknek, illetve nem szabad vizsgálni, hogy az igénylőnek volt-e előfizetése az elmúlt egy évben vagy sem. Továbbá fontos, hogy az Alapcsomag nem határozott időre, tehát egy évre szól az új szabályok szerint, hanem határozatlan időre kell biztosítani. Érdemes megemlíteni, hogy már nem csak vezetékes, hanem mobil internet elérésre is igénybe lehet majd venni a csomagot.

Dr. Solymár Károly Balázs elmondta, hogy amikor 2017-ben elindult a program, akkor feltétel volt az ügyfelek részéről, hogy az elmúlt egy évben nem rendelkezhettek internet előfizetéssel. Ennek az volt az oka, hogy azok vehessék igénybe ezt a szolgáltatást, akik a leginkább rászorultak. Tehát az Alapcsomag elvitathatatlan érdeme, hogy szűkítette a digitális szakadékot az országban, hiszen máig 33 ezer embernek adott lehetőséget az internethez való hozzáféréshez. A most év elején életbe lépő változtatás egyik fontos eleme, hogy ez az egy éves internet nélküli időintervallum már nem kitétel. Ez azért fontos, hogy olyanok is részt vehessenek a programban, akiknek ugyan van internet hozzáférésük, de egy olcsóbb, gazdaságosabb lehetőségre váltanának. A szolgáltatónál ezt a váltást bárki kezdeményezheti.

Dr. Solymár Károly Balázzsal, digitalizációért felelős helyettes államtitkárral készült teljes beszélgetésünket itt meghallgathatják. A riporter Molnár Gábor.