A munkacsoport felállítását Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke kezdeményezte az Igazságügyi Minisztérium által felállított Fogyasztóvédelemért Kerekasztal tagjaként.

Az alakuló eseményen a GVH mellett a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapjogokért Központ, a Védett Társadalom Alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Kopp Mária Intézet és a Budapest-Pasaréti Páduai Szent Antal plébánia képviselői vettek részt.

A szervezet célja, hogy a különféle, fogyasztó- és családvédelmi érintettségű szervezetek tapasztalatait egyesíthesse és becsatornázhassa a Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkájába. Az alakuló ülés máris rátért az érdemi munkára: a GVH javaslatot vetett fel a családi kapcsolatok nevesítéséről a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló jogszabályban.

„A családoknak kiemelt szerepük van hazánkban. A családokat célszerű azáltal is elismerni, hogy a fogyasztók önállóan azonosítható sérülékeny csoportjaként tekintsünk rájuk. Ez megkönnyíti kiemelt védelmüket a hatóságok eljárásai során, ezért társadalmi konzultációt követően egyeztetett javaslatot teszünk a törvénymódosításra, melyet a Fogyasztóvédelmi Kerekasztal elé terjesztek" – mondta Rigó Csaba Balázs. További részletekért hallgassa meg a Gazdasági Versenyhivatal elnökével készült interjút, a riporter Somody Evelin:

„A családok érdekeinek képviselete és jogainak védelme kiemelt feladata a fogyasztóvédelemnek és az Igazságügyi Minisztérium által felállított Fogyasztóvédelmi Kerekasztalnak. A megalakult Családbarát Munkacsoport is e feladat megvalósítását tűzte ki célul, ezért örömmel fogadjuk a munkacsoport javaslatait is a közös munka során, annak érdekében, hogy fokozott védelemben részesítsük a magyar családokat"– mondta Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára.