Többször nyilatkozott a Trend FM-nek is. Két évvel ezelőtt így vélekedett a koronavírusról.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, majd orvosi egyetemre felvételizett, de egy pont híján lemaradt, így biológia–kémia tanár szakon kezdte meg felsőoktatási tanulmányait.

Egyetemi évei alatt bekerült az ÁNTSZ virológiai laboratóriumába, és ettől kezdve folyamatosan vírusokkal foglalkozott.

2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán, majd hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán, az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola hallgatójaként szerezte meg PhD-fokozatát 2005-ben. 2020-ban megszerezte az MTA doktora címet.

Jakab Ferenc dolgozott az ÁNTSZ pécsi virológiai laboratóriumában, külföldi egyetemeken, kutatóközpontokban, hosszabb időt töltött Hollandiában és az Egyesült Államokban. Vezetője lett a koronavírus-járvány kitörése után felálló Koronavírus-kutatási Akciócsoportnak, rendszeresen nyilatkozott a járvány terjedéséről, az oltásokról és a védekezésről. Teljesítményéért több díjat, egyebek mellett 2017-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott.

A 2020-as koronavírus-járvány idején Orbán Viktor miniszterelnök megbízta a koronavírus-akciócsoport vezetésével. 2020 júniusában Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter őt nevezte ki a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjévé. 2022. július 1-től a PTE innovációs rektorhelyettese volt.

A professzort a felsőoktatási intézmény saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi, temetéséről később intézkednek.