Vlagyimir Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírusos fertőzés ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben "és minden szükséges ellenőrzésen átment". Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást. "Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát" - mondta, hozzátéve, hogy az oltást önkéntes alapon fogják elvégezni Oroszországban.

 

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, a magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki "súlyos immunizálási komplikáció". Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat. Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül.

Itt az orosz Russia Today tudósítása a bejelentésről.

Jelenleg a koronavírus elleni küzdelem egy versenyfutássá vált, így a magyar szakember valószínűnek tartja, hogy a közeljövőben más országok is előrukkolnak a saját vakcinafejlesztésükkel. Jakab Ferencet Péller András kérdezte.


Az Egészségügyi Világszervezet egyeztet az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a szervezet is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett, koronavírus elleni orosz vakcinát. A WHO szóvivője szerint ennek az feltétele, hogy a legszigorúbban megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát.

A magyarok többsége optimista a koronavírus oltással kapcsolatban – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének felméréséből. A válaszadók több mint háromnegyede szerint egy éven belül lesz hatékony, globális szinten elérhető vakcina. Az egyesület igazgatója, Holchacker Péter szerint Magyarország oltottság tekintetében a világ élvonalába tartozik. A felmérés válaszadóinak 55 százaléka már most azt mondta, hogy be fogja oltatni magát, amint elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina. Péller András interjúja.