Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Eközben tizenöt japán turistát szállított a mentőszolgálat a budapesti Kálvin Térről a Szent László Kórházba koronavírus-fertőzés gyanújával. Valamennyien köhögnek, de mindannyian jó fizikai állapotban vannak. A kórházba szállítás után elkülönítették őket és megkezdődött a kivizsgálásuk. Jelenleg három fertőzött és 40 karanténban lévő személy van Magyarországon - számol be róla a kormány koronavírussal kapcsolatos holnapja.

Tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy két iráni egyetemista került először koronavírus-fertőzés miatt karanténba Magyarországon. Egyikük a Semmelweiss Egyetemre jár egy 16 fős angol évfolyamra, a másikuk pedig a Szent István Egyetem hallgatója, ahol a doktori képzésben vesz részt, Gödöllőn.

Koronavírus-fertőzés esetén sem kell pánikolni

A koronavírus-fertőzés tüneteiről beszél az Országos Mentőszolgálat szóvivője a kormány Facebook-oldalára kitett videón. Győrfi Pál elmondja: ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön a gyanú, az illetőnek olyan térségben kellett járnia, amely veszélyeztetett területnek számít. A másik lehetőség, hogy szoros kontaktusba került valakivel, akiről tudja, hogy koronavírus-fertőzése van. A tünetek közül a száraz köhögés, a 38 fok feletti láz, a nehéz légzés emelhető ki. Ha valaki fertőzöttnek érzi magát, akkor se menjen el a rendelőbe, hanem telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

Győrfi Pál emlékeztetett arra: ha beigazolódna a koronavírus, akkor is fontos a nyugalom, ugyanis a betegek körülbelül 80 százaléka különösebb probléma nélkül, magától meggyógyul. A tapasztalatok szerint a legsúlyosabb szövődmények idősebb, illetve gyenge immunrendszerű betegeknél jelentkeznek, rájuk fokozottan kell vigyázni.