Bár még nem sötétült el az ég a drónoktól Magyarországon, a hazai drónkoalíció alapítói úgy gondolták, hogy nemcsak minisztériumok és hazai egyetemek, hanem magáncégek és különböző egyesületek összefogása is szükséges ahhoz, hogy idehaza egy megfelelő szabályozás alakuljon ki.

Két évvel ezelőtt a Paksi Atomerőmű hőcsóvájának a mérésére is használtak drónt. Ebben a projektben benne volt a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. A drónkoalíció alapító ülésén az is kiderült, hogy a távirányítással működtetett vagy autonóm módon haladó járművek világa már annyira összetett, hogy előbb-utóbb nemcsak a levegőben, hanem a víz alatti is használják majd őket idehaza, különböző vízminőséggel és talajváltozásokkal kapcsolatos kutatásokra. Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter arról beszélt, hogy az agrárium, a hadiipar, a közlekedés, de bármilyen más köznapi használat is, előbb-utóbb a mindennapjaink részévé válhat.

Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke szerint nem véletlen, hogy ekkora összefogással alakult meg a hazai szervezet. Rengeteg érdeket kell majd összefésülni, nemcsak a fejlesztésben és a gyártásban, de a közlekedés területén is.

Május 28-ig lehet alapítótagként csatlakozni a Magyarországi Drón Koalícióhoz. Most a szervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. közösen hívták életre. Az együttműködési fórum koordinációs feladatait a Közlekedéstudományi Intézet és a Digitális Jólét Program látja el. A Drón Koalíció szakmai közreműködésével alakíthatják ki Magyarország Drón Stratégiáját is. Februárban lépett életbe az új dróntörvény. Ezt azóta felhasználói oldalról rengeteg kritika érte, egyebek mellett azért, mert lakott terület felett az eseti légtér-használati engedély beszerzését továbbra is 30 nappal az igénybe vétel előtt kell benyújtani a Honvédelmi Minisztérium illetékes szerve számára. Nagy Károly összeállítása.

Az alakulóülést itt nézhetik meg teljes egészében.