Turai Ádám elmondta, hogy a hétvégén jött ki a szaúdi Aramco kibocsátási tájékoztatója, amiből kiderült, hogy egy három éves terv keretében sikerült idén eljutnia a vállalatnak arra a pontra, hogy tőzsdére vihesse a papírjait. A szakértő elmondta, hogy az előbb említett kockázatok mind valósak, és a tájékoztató ezekre is kitért. Hozzátette, hogy ez a kibocsátás azért is lényeges, mivel az Aramco adja a globális olajkínálat 10 százalékát. Ez napi 10 millió hordós kitermelést jelent. Ami a tájékoztató után is egy nyitott kérdés maradt, hogy mekkora is a vállalat valós értéke.

Az Aramcoról érdemes tudni, hogy egy állami vállalatról van szó, aminek az élén a szaúdi koronaherceg, Mohamed Bin Szalman áll. Azt is látni kell, hogy az egész szaúdi gazdaság ennek a nagyvállalatnak a teljesítményétől függ, tehát mondhatjuk, hogy az egész ország gazdasága attól függ, hogy milyen az olaj árfolyamának világpiaci mozgása.

Mennyi az annyi?

Sokan úgy látják, hogy a cég rijadi tőzsdére lépése táptalajt biztosíthat a bennfentes kereskedésnek, hiszen Szaúd-Arábiában minden jelentős cég, illetve az állam is egy család kezében van. A visszaélések így tényleges kockázatot jelenthetnek a befektetőknek. Ettől függetlenül Turai Ádám szerint nincs kizárva a teljesen szabályszerű működés, de mindenképp a vállalat valós értékének a meghatározását kell jobban szemügyre venni. A koronaherceg még 2016-ban nagyjából 2 ezer milliárd dollárosra becsülte az Aramco értékét, ami először talán lehetetlennek tűnhet, de igazából lehetséges, hogy nem is áll annyira messze a valóságtól. A jelenlegi becslések ezer és másfél ezer milliárd dollár körül mozognak. Ez egy óvatos becslés, de az fontos, hogy az egymástól eltérő vélemények mind az ezer milliárdos határon belül vannak. Például a Bloomberg ezer egyszáz milliárd dollárra teszi a cég értékét.

Annyi viszont szinte biztos, hogy a korrupció árnyéka bőven belengi az egész kibocsátást, de azt is meg kell említeni, hogy ez lehet a történelem legnagyobb tőzsdére lépése. Az Aramcot leginkább az Apple-el lehet összehasonlítani. Az almás cég jelenleg a világ legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkezik, ami a becslések szerint körülbelül ezer milliárd dollár. Ehhez képest nem tűnik valószínűnek, hogy a szaúdi olajcég kétszer ekkora lenne, de nem lehetetlen, hogy felette jár a tech óriásnak. Legutóbb 2014-ben volt egy kifejezetten nagy tőzsdére lépés, ekkor az Alibaba nagyjából 25 milliárd dollár értékben kezdte el árulni a papírjait, de most 2019-ben, ha hihetünk a hírek szerinti 5 százalékos kibocsátásnak, akkor az Aramco 50-100 milliárd dolláros pakkot vihet a befektetők elé.

Nem lesznek egyszerű helyzetben a külföldi befektetők

Az Aramco a rijadi tőzsdén bocsátja ki az értékpapírjait, ami azt jelenti, hogy a célcsoport az országon belül állami, illetve privátbefektetők lesznek. Ráadásul nem dollárban, hanem szaúdi riálban fogják árulni a papírokat, ami kifejezetten nagy devizakockázatot jelent, a geopolitikai kockázatok mellett.

A beszélgetés második felében arról is hallhatnak, hogy iráni hírek szerint az országban megtalálták a világ jelenlegi második legnagyobb kitermelhető olajmezőjét, ami megnehezítheti Szaúd-Arábia helyzetét a piaci versenyben. Vendégünk Turai Ádám, az ING Treasury értékesítési vezetője volt, akivel Nagy Károly beszélgetett. Az interjút itt meghallgathatják: