A teljes adást itt hallgathatja meg:

 

Az első számviteli programok már 20 éve megtalálhatóak a piacon, ám azok elsősorban az adatok felvitelét segítették. Ma már olyan megoldásokon dolgoznak a fejlesztők, amelyek a döntések előkészítését is megalapozzák. Lesz-e szükség könyvelőkre a következő időszakban? A többi között erről is beszélgettünk a Minősített Könyvelők Egyesületének elnökével – olvasható az IoT Zóna oldalán.

Harkai István szerint inkább az adatrögzítői munkakör az, ami meg fog szűnni. Ha a munkatársaiknak csupán annyi feladatuk lenne, hogy a megkapott számlákat bevigyék egy szoftverbe, és megmondanák, hogy mennyi az áfa, akkor veszélyben lehetne a szakma, de ez korántsincs így.

„Jelenleg a könyvelésnek csak egy kis része az adatok rögzítése. Igazi könyvelői feladatként sokkal inkább olyan jellegű tanácsadási munka zajlik, amire azt gondolom, hogy mindig is szükség lesz. A gazdasági eseményeket vagy a számlákon szereplő tételeket jogszabályszerűen többféleképpen is le lehet könyvelni, és az adószabályok is sok esetben többféle döntési lehetőséget is tartalmaznak. Mindezek olyan tudást igényelnek, ami miatt szerintem a jövőben is szükség lesz olyan szakemberekre, akik iránymutatást tudnak adni a vállalkozásoknak. Nem tartok tehát attól, hogy a mesterséges intelligencia alapú megoldások elsők között érintenék a munkánkat” – összegezte a szervezet elnöke.

Az interjúban arról is szó volt, hogy a NAV által megkövetelt online számla-adatszolgáltatás és a koronavírus-járvány is felgyorsította a digitalizációt.