A teljes adást itt hallgathatja meg:

 

„A munka 2018 októberében kezdődött, akkor hoztuk létre az MI Koalíciót Palkovics László miniszter kezdeményezésére. Azt mondhatjuk, hogy a digitalizáció mára a jólét egyik nagyon is meghatározó tényezőjévé vált. Így Magyarország elemi érdeke, hogy a lehető leghatékonyabb módon a maga javára fordítsa a benne rejlő lehetőségeket. Digitális szuverenitásunk megőrzéséhez és a globális versenyben való helytállásunkhoz is előremutató tervekre van szükség” – mondta Jakab Roland, a szervezet elnöke.

Az elkészült MI stratégiában 2030-ig szóló célokat tűztek ki és 2025-ig tartó intézkedési tervet vázoltak fel. Több mint 250 tagszervezetük 1000 delegáltjával közös együttműködésben jött létre ez a dokumentum. A rohamosan fejlődő technológiákhoz igazodva a stratégiát legalább kétévente felül kell vizsgálni - olvasható az IoT Zóna oldalán.

Az önvezető autók fejlesztésétől az automata raktározórendszereken át az egészségügyi diagnosztikáig vannak már nagyon jó hazai példák az eredményes fejlesztésekre, de kiemelhető az útvonalak optimalizálására és a precíziós gazdálkodási eszközökre fókuszáló innovációk is.

Jakab Roland a Trend FM műsorában hozzátette: az oktatás és kompetenciafejlesztés kapcsán az a legfontosabb rövid távú kezdeményezésük, hogy az ai-hungary.com oldal keretén belül elinduljon a MI Akadémia.

A finnországi minta alapján az MI Kihívás azt célozza meg, hogy 2021 év végére egymillió emberhez eljusson az MI tudatosító akció, és 100 ezer ember, vagyis a társadalom egy százaléka végezze el az erről szóló kurzust.