Nyitva hagyott autó, égve felejtett fényszóró. Bosszantó apróságok, amelyek megkeseríthetik az autósok életét. Milyen jó lenne, ha valaki szólna egy kiadós eső előtt, hogy nem tekertük fel az ablakot.

Ez mára viszont már valósággá vált, mégpedig ebben segít az Autóőrszem applikáció. A magyar fejlesztés rendszerébe már 20 ezer rendszámot regisztráltak, és a második frissítést követően Viberen és Facebook Messengeren keresztül is küldhető riasztás. Ez abban is segít, hogy akár egy figyelmes járókelő is üzenetet tudjon küldeni, ha úgy látja, valamit jeleznie kell.

A fejlesztők az egyszerű, felhasználóbarát megoldás mellett arra is ügyeltek, hogy a feladó és a címzett felé is anonim legyen a rendszer, és ha valaki viccből akar túl sok üzenetet küldeni, akkor azt is ki tudják szűrni.

Az IoT Zóna műsorában Molnár József, az alkalmazás kitalálója és egyik fejlesztője arról is beszélt, hogy Magyarországon körülbelül 3,8 millió autó van forgalomban. Ha az applikációban elérnék a 38 ezer regisztrált rendszámot, akkor már a járművek egy százalékának lehetne ilyen módon üzenni.