A Vodafone több mint 100 millió IoT-kapcsolatával világszerte vezető szerepet tölt be az Internet of Things (Dolgok Internete) megoldások terén. Az IoT Spotlight – korábban IoT Barometer – kutatás keretében a vállalat évről évre megvizsgálja, hogy miként viszonyulnak a vállalkozások az innovatív megoldások alkalmazásához. Az idei jelentés globálisan mintegy 1700 vállalkozás válaszait ismerteti – feltárva az IoT alkalmazásának módját, és azt, hogy miként segíti őket a jövőre való felkészülésben.

Ugyan az okostechnológiát a legkülönfélébb területeken használják – az egészségügytől kezdve a közlekedésen át az iparig – a kutatás megállapította, hogy ennek az alkalmazása mérettől és ágazattól függetlenül hatással van a vállalkozások sikerességére.

Az idei IoT Spotlight különlegessége, hogy a koronavírus-járvány idején készült, abban az időszakban, amikor egyik napról a másikra kellett a cégeknek átalakítaniuk munkamódszereiket és prioritásaikat. Az elmúlt időszakban felértékelődött a digitalizáció szerepe, ezt pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy a technológiát alkalmazó vállalkozások 77 százaléka az elmúlt időszakban felgyorsította IoT-projektjei ütemét.

Az IoT-t alkalmazók egyértelműen úgy vélik, hogy a technológia létfontosságú volt tevékenységük megőrzéséhez: 84 százalékuk szerint a világjárvány idején nagyrészt ez segítette az üzletmenet folytonosságának fenntartását. Sőt, a fejlesztések alkalmazását fontolgatók 73 százaléka is egyetért abban, hogy a járvány fel fogja gyorsítani az okosmegoldások elterjedését.

IoT, mint az üzleti teljesítmény javításának kulcsa

A kutatás következtetései egyértelműek: a Dolgok Internete továbbra is értéket teremt és megtérülést biztosít annak alkalmazói számára.

  • Ezt mi sem bizonyít jobban, minthogy a megkérdezett vállalkozások 87 százaléka egyetért abban, hogy a technológia alkalmazása emelte üzleti stratégiájának színvonalát.
  • Szinte kivétel nélkül (95%) azt állítják, hogy megtérültek az IoT-befektetéseik, sőt 55 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy ennek köszönhetően működési költségeik átlagosan 21 százalékkal csökkentek.

Napjaink vállalkozásainak egyik nagy igazsága, hogy ami nem mérhető, az nem kezelhető. A megkérdezettek 59 százaléka gondolja úgy, hogy az Internet of Things által biztosított adatok elengedhetetlenek a döntéshozatal támogatásához.

Többségük (84%) úgy gondolja, hogy az IoT-nak köszönhetően most már olyan dolgokat tudnak megtenni, amikre korábban nem volt lehetőség. A válaszadók 84 százaléka emellett azt is kiemelte, hogy az IoT-adatok segítséget nyújtanak fenntarthatósági céljaik elérésében.

A teljes cikket elolvashatják az IoT Zóna oldalán!