▪          A múlt hetivel megegyező 4%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti eszközét az MNB, ezzel a korábbi sorozatos kamatemelések után már másodszor nem változtattak.

▪          A várakozásokkal ellentétben nem csökkent az infláció. Decemberben 7,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest, ez megegyezett a novemberi drágulási ütemmel

▪          Az előző havinál és a várakozásoknál is sokkal gyorsabban, 0,9 százalékkal emelkedett novemberben Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - hazai össztermékének (GDP) értéke havi összevetésben, és most először meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet.

Folyamatosan erősödik a Forint

Hétindító 358,95-ös-as szintjéhez képest erősödött a Forint árfolyama, a pénteki napon 354,64-el nyitott az euróval szemben. Az erősödés egész héten megfigyelhető volt, kedden 357,03-on, szerdán 356,74-en, míg csütörtökön 353,64-en zárta a napot.

A dollárral szemben 316,14-en nyitotta a hetet a magyar fizetőeszköz. Péntek reggel 309,59-en pihen az árfolyam.

Óvatos mozgások voltak megfigyelhetők az EUR/USD görbéjén. Hétfőn 1,137-es szinttel állt az euró az dollárral szemben, ami kisebb megingással 1,146-ra korrigálódott péntek délelőttre.

Idén végre fellélegezhet a világgazdaság

Az elmúlt két évben korábban sosem látott fennakadásokat tapasztalhattunk a beszállítói láncokban, egy sor fontos alapanyagból és alkatrészből hiány alakult ki, illetve jelentősen megemelkedett az áruk.

Ez a tavaly berobbant globális inflációs nyomáshoz is jelentősen hozzájárult, emellett fennakadásokat okozott a termelésben. 2022 elején talán látszanak az enyhülés jelei, az elemzők többsége szerint előbb-utóbb alkalmazkodhat a kínálat a kereslethez, így akár az idén meg is szabadulhatunk ettől a problémától.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.