• Az amerikai indexek enyhén magasabban fejezték be a pénteki kereskedést, leküzdve a múlt hét folyamán regisztrált csökkenést. A technológiai vállalatok irányadó Nasdaq indexe mindössze 0,09%-ot erősödött a nap folyamán, míg az S&P500 egyedül 0,14%-ot tett hozzá. A nap legjobb teljesítményt a Dow Jones nyújtotta, amely 0,22%-kal erősödött.
  • Az ázsiai-csendes-óceáni piacok hangulata a mai kereskedés során vegyes, a Nikkei 0,60%-ot veszített, a Kospi 0,25%-ot nyert, a Nifty 50 0,60%-ot emelkedett, az S&P/ASX 200 pedig 0,22%-ot erősödött. A Hang Seng 1,05%-ot veszített.
  • A befektetők figyelme ma a japán jenre összpontosul, ahol Kazuo Ueda megjegyzései az USDJPY pár közel 2 hónapja a legnagyobb napon belüli eséséhez vezettek. A Bank of Japan elnöke a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a monetáris lazítást korlátozó csendes kilépésre összpontosít.

  • Ueda elmondta, hogy lehetségesnek tartja, hogy a BOJ 2023 végére elegendő információval fog rendelkezni annak értékeléséhez, hogy a bérek tovább emelkednek-e, ami a monetáris ösztönzés korlátozásának feltétele.
  • Ezekre a megjegyzésekre reagálva röviddel a devizapiac megnyitása után az USDJPY pár egyértelmű eladási nyomás alatt áll, így a 146,10-es zónákig (napi szinten -0,5%) ereszkedett. A japán 10 éves kötvényhozamok a 2014 óta mért legmagasabb szintre emelkedtek.
  • Válaszul a dollár a világ összes főbb devizájával szemben veszít, míg a korábban említett jen és az ausztrál dollár továbbra is erős.
  • Augusztusi infláció Kínában: éves CPI 0,1% (várt 0,2%) és PPI -3,0% (várt -3,0%). A jüan erősödik az USD-vel szemben, miután, a PBoC népbank úgy döntött, hogy a vártnál jóval alacsonyabbra állítja a pár irányadó kamatlábát. Ráadásul a hétvégén a kormány engedélyezte a biztosítótársaságoknak, hogy több részvényt vásároljanak, ami erősíti az élénkítő folyamatok hatását.
  • Az ausztrál munkások sztrájkja továbbra is korlátozza az LNG-termelést, az amerikai gáz jegyzései azonban több mint 2%-ot veszítettek a szeánsz elején.
  • Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy bízik az amerikai gazdaság puha landolásában. Továbbá a WSJ munkatársa, Nick Timiraos úgy véli, hogy a Fed a szeptemberi ülésén nem fog kamatemelésről dönteni, és komolyabban elgondolkodik azon, hogy szükség lesz-e még kamatemelésre.

Ueda megjegyzéseit követően az USDJPY pár a múlt héten jegyzett minimumokat teszteli. Forrás: xStation 5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.