Az iparági felmérésük szerint továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar IT-szektor, és a vállalatok 52 százaléka exportra is fejleszt. A megkérdezett cégek csaknem fele árbevétel-növekedésről (47 százalék), illetve az ügyfélkör dinamikus bővüléséről számolt be (39 százalék), a koronavírus-járvány pedig kifejezetten felpörgette a digitalizációs törekvéseket az elmúlt években.

Ugyanakkor a munkaerőpiac tekintetében számos kihívással szembesül a szektor. „Nincs megfelelő mennyiségű szakember a piacon, illetve a külföldi vállalatok által is diktált, növekvő bérigényekkel is lépést kell tartaniuk a magyar cégeknek. Továbbra is az oktatás területén látjuk a kitörési pontot. A munkaerőhiány egyik kezelése lehet akár a belső képzés, illetve a továbbképzés, átképzés intézménye. Erre már számos kezdeményezés indult, itt akár a nem IT-szakemberek néhány hónapos gyorsképzése, majd a vállalaton belüli tréningek keretében való fejlesztése is említhető" – részletezte a vezető elemző.

„Amit nagyon fontos tartok kiemelni, hogy a piaci szereplőknek érdemes az oktatási intézményekkel együttműködniük, és például saját gyakornoki programot kialakítaniuk. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy azok a vállalatok, amelyek aktív kapcsolatot alakítottak ki az oktatási-egyetemi szférával, sokkal könnyebben, gyorsabban találnak megfelelő munkavállalót" – emelte ki Purczeld Eszter.

Az energiaválság fékezheti a dinamikus fejlődést

A Makronóm Intézet iparági felmérésében a megkérdezettek a további kihívások között említették az emelkedő inflációt is (59 százalék), illetve az energia- és alapanyagárak emelkedését, ami a válaszadók csaknem felénél (49 százalék) okoz problémát. Az interjúban szó volt arról is, hogy az energiaárak nem csupán a társaságok saját gazdálkodására van hatással. A döntéshozók ugyanis a közvetett hatásokra is számítanak, miszerint többségben lesznek azok a vevőik, akik valószínűleg emiatt visszafogják majd a tervezett fejlesztéseket.

A kutatás további részleteiről Érczfalvi András készített interjút.