A nagy jegybankok közül először az amerikai jegybank szerepét betöltő FED emelte újabb 25 bázisponttal az alapkamatot az 1,75 és 2 százalék közötti sávba. Turai Ádám szerint a kamatemelést beárazta a piac, inkább az lehet meglepetés, hogy a monetáris tanács tagjai egységesen még két kamatemelést prognosztizálnak idén. A jelenlegi amerikai gazdasági folyamatok stabilak és fenntarthatók, a munkanélküliség alacsony, így a FED-nek nem kell lassítania a kamatemelési ciklusán- tette hozzá Turai Ádám.

Európában más a helyzet

Az Európai Központ Bank néhány éves lemaradásban követi az amerikai jegybankot, ennek pedig az az oka, hogy az európai gazdaság sokkal széttagoltabb, több perifériás kockázattal kell szembesülnie. Turai Ádám példaként említette az euroszkeptikus olasz kormány megalakulását, illetve a britek kilépésének régóta húzódó folyamatát. Az EKB csütörtöki ülésének fő kérdése, hogy Mario Draghi mit árul el az eszközvásárlási program kivezetéséről. Turai Ádám szerint az Európai Központi Banknak óvatosan kell kommunikálnia, és elsősorban az infláció fenntarthatóságára kell figyelnie. Májusban mindenestre a német infláció az EKB célja fölött alakult.

Az EKB csütörtöki, és a japán jegybank pénteki döntése után a Magyar Nemzeti Bank jövő hét kedden tartja kamatdöntő ülését. Turai Ádám a konszenzusnak megfelelően kizártnak tartja a kamatemelést. Ugyanakkor a Bloomberg értesülései szerint a jegybank alelnöke egy háttérbeszélgetésen elárulta, hogy a magyar jegybank változtathat a kamatpályán. A jelenlegi leglazább európai monetáris politika, a mesterségesen alacsonyan tartott hozamszintek nem tarthatók fent már sokáig, minden a jegybank tolerancia szintjétől függ- tette hozzá a szakértő. Turai Ádám szerint a jövő héten az OPEC országok tanácskozására is érdemes figyelni, hiszen az utóbbi hetekben az olajár nagyon magas szintekre kúszott, a Brent típusú olaj hordónkénti ára 80 dollárnál is járt. Itt jön képbe Venezuela helyzete, és más feltörekvő piacok, így például Argentína válsága is, amikre a jegybankok hetén kicsit kevesebb figyelem irányult.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.