A termelés az év első öt hónapjában 9,0%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 1,0%-kal csökkent - az adatok megegyeznek az első becslésben közöltekkel.

Az ipari termelés volumenváltozásai az előző hónaphoz viszonyítva, szezonálisan és munkanappal kiigazítva. Forrás: KSH
Az ipari termelés volumenváltozásai az előző hónaphoz viszonyítva, szezonálisan és munkanappal kiigazítva. Forrás: KSH

Az export pörög, a belföldi értékesítés alakul

Az ipari export az év első öt hónapjában 11,2%-kal, májusban 10,3%-kal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A járműgyártás kivitele májusban 21,3%-kal nőtt. Jó hír, hogy ehhez kezd felzárkózni a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása: az exportvolumen 9,9%-kal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése január–májusban 0,4%-kal mérséklődött, májusban 4,2%-kal nőtt, 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai májusban 2,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

Így teljesít a feldolgozóipar

2014 májusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán háromban regisztráltak termeléscsökkenést, a többi alágban 3,5 és 27% közötti volumenbővülés figyelhető meg az előző év azonos hónapjához képest.

Feldolgozóipari alág Termelés volumenindexe, az előző év azonos időszaka = 100,0 Az alág részesedése a feldolgozóiparon belül, folyó áron, %
Járműgyártás 123,9 27,9
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása 105,3 11,2
Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 109 10,6
Fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 105,5 7,5
Gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 103,5 7,4
Kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 127 7,3
Gép, gépi berendezés gyártása 98,9 6,9


Kéthavi növekedés után csökkent a gyógyszergyártás kibocsátása – az alágak közül a legnagyobb mértékben, nyilván az orosz-ukrán konfliktus következményeként –, 8,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése miatt. 2014 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Egy kicsit megtorpantunk

Korábban az előzetes adatok ismertetésekor szakértők elmondták: az ipari termelés 9,6 százalékos növekedése ugyan kicsit lassult az előző hónapokhoz képest, de ez nem az a mérték, ami miatt aggódni kellene. A számok alapján látszik, hogy az elkezdődött kedvező folyamatok az iparban folytatódtak, a trend nem változott. A havi bázison regisztrált csökkenés negatív meglepetés, de nem érdemes egy hónap adatából messzemenő következtetést levonni.