A brit kormánypárt legnagyobb problémája, hogy az idő egyre jobban sürgeti őket, hiszen jövő év márciusától kezdődik a szigetország kivezetése az unióból. Addigra egy olyan megállapodásnak kell születnie az Európai Unióval, amit mind a két fél el tud fogadni. Turai Ádám szerint sok szó esik a „hard brexit” lehetőségéről, vagyis arról, hogy a határidőre nem jön létre semmilyen megállapodás. Ennek a megegyezés nélküli kilépésnek nem azonnal jelentkezne minden hátránya, hiszen 2019-2021 között az átmeneti kivezető időszakban Nagy-Britannia még élhet bizonyos uniós előnyökkel. Ilyenek például a munkaerő szabad vándorlása vagy egyes gazdasági kedvezmények.

Kiket érint leginkább a brexit?

A brit kilépést az egész Európai Unió meg fogja sínyleni, de az elmondható, hogy nem a magyarok lesznek a legkitettebbek az elszakadásnak. Magyarországnak Németországgal vannak a legfontosabb gazdasági kapcsolatai, vagyis számunkra a németek kiválása jelentené a legnagyobb problémát. Turai Ádám felhívta rá a figyelmet, hogy a brexit hatásait nem az egyes országokra levetítve kell nézni, hanem szektorokban gondolkodva. Hozzátette, hogy a Magyarország több olyan gazdasági szektornak is a tagja, amiket erősen meg fog gyengíteni a brexit és innen nézve jelentős az ország kitettsége Nagy-Britanniának.

Azt is látni kell, hogy az Európai Unióból egy nettó befizető ország fog eltűnni. Jelenleg az uniós költségvetés nagyjából 6 százalékát adja a szigetország, tehát a szétosztható források jelentősen kisebbek lesznek a britek kilépésével és ez sok problémát jelent. Ez a 6 százalék éves szinten 13 milliárd euró. Azt pedig fel kell ismerni, hogy Magyarország gazdasága a jelentős Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően tudott a válság után dinamikusan fejlődni. A 2021-2027 közötti pénzügyi ciklus megszervezéséhez minél előbb dönteni kell a brexitről, hogy legyen idő felkészülni az unió továbbélésére.

London a második legnagyobb magyar város

A brexit egy legfontosabb hatása az lehet, hogy a munkaerő szabad áramlása megszűnik az Egyesült Királyság és az unió között. Budapest után a legtöbb magyar Londonban él és dolgozik, így értelemszerűen súlyos hozadéka lehet a kilépésnek. Nem csak a 6 százalékos költségvetési hozzájárulás fog eltűnni az unióból, hanem az a pénz is, amit az Angliában dolgozó külföldiek küldenek haza a családjaiknak.

A részletekről Turai Ádámmal az ING treasury értékesítési vezetőjével Szűcs Péter beszélgetett. Az interjút itt meghallgathatják: