• Június 30-án, csütörtökön közölték a tengerentúlon az amerikai személyes fogyasztások indexét, amely nem hozott semmiféle meglepetést: éves szinten 6,3%-kal emelkedtek az árak az elemzői várakozásoknak megfelelően.
  • Éves szinten 6,5%-kal gyorsult a franciaországi, EU-s módszertan szerint mért infláció júniusban – derül ki a péntek reggeli közlésből. Ez határozott emelkedést jelent a májusi 5,8%-hoz képest, nagy meglepetésről mégsem beszélhetünk: az elemzők 6,3%-os áremelkedésre számítottak.
  • A várakozásokat meghaladó mértékben, 185 bázisponttal emelte meg az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank június 28-án, kedden. Igaz, az emelés mértéke tulajdonképpen enyhébb, mint amilyennek elsőre tűnik.
  • Az utóbbi hetekben a forint egyre fájdalmasabban elszakadt a régiós versenytársaktól, mostanra azonban nemcsak Kelet-Közép-Európa, hanem az egész világ egyik leggyengébb devizája lett. Egy év alatt csak a török líra és az argentin peso esett nagyobbat, az utolsó három hónapban pedig a chilei devizát leszámítva nem találni gyengébbet a forintnál.
Valamelyest erősödött a forintárfolyam a héten

403 környékén kezdte a június 27-i hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden és szerdán erősödés volt megfigyelhető, egészen 393-ig. Csütörtökön azonban 396 fölé, míg pénteken ismét 400 fölé kúszott az árfolyam.

EUR/HUF és USD/HUF változása

Az USD/HUF az EUR/HUF árfolyammal megegyező görbét írt le június utolsó hetében. Pénteken 382 Ft környékén mozog a jegyzés. Az EUR/USD árfolyam valamelyest erősödött, pénteken 1,046 körül mozog a kurzus.

Idén akár még 16%-os inflációs adat is jöhet

Borúlátó képest festett a jegybank, az idei évre 11-12%-nál is nagyobb éves átlagos inflációról tettek előrejelzést, az év második felében lehet olyan hónap, hogy 16%-ot fogunk látni.

Ami talán ennél is sokkolóbb, hogy a jövő évi 3-5%-os előrejelzést 7-9%-ra húzták fel, tehát jövőre is lehet 10% körüli infláció Magyarországon. Ebből látszik, hogy a jegybank elég pesszimista azzal kapcsolatban, milyen gyorsan tud lefutni az árhullám, ami az energiaárak, nyersanyagárak oldaláról jön.