• A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézete felmérésében a júniusi német üzleti hangulatindex 92,3 pontra süllyedt a májusi 93 pontról. A májusi érték tavaly február óta a legalacsonyabb. Szakértők minimálisan romló júniusi mutatóra, 92,9 pontra számítottak.
  • Történelmi csúcs közelében van a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, ami a magánszektort és a költségvetési szférát egyaránt sújtja. A gazdaság gyors kilábalásával az ország ugyanazzal a problémával néz szembe, mint amivel a koronaválság előtt: a munkaerőhiánnyal.
  • Az idei év elejére teljesen túltette magát a Covid-válságon a hazai munkaerőpiac, ami a foglalkoztatottak számát illeti. A foglalkoztatottak létszáma 4,7 millió közelében mozog.
  • Áprilisban továbbra is magas volt, de nem gyorsult tovább a keresetek növekedése Magyarországon, miközben az infláció egyre inkább visszafogja a fizetések vásárlóerejének növekedését.
Ott fejezi be a forintárfolyam a hetet, ahol elkezdte

400 környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden és szerdán erősödés volt megfigyelhető, egészen 395-ig. Csütörtökön azonban ismét 400 fölé kúszott az árfolyam, ami a pénteki nap folyamán sem változott.

Az USD/HUF az EUR/HUF jegyzésekkel megegyező görbét írt le a héten. Pénteken 380 forint környékén mozog az árfolyam. Az EUR/USD valamelyest gyengült a héten. Pénteken 1,054 körül mozog a jegyzés.

Jelentős zuhanás várható a börzéken a közeljövőben

A vezető amerikai részvényindexet, az S&P 500-at ebben a hónapban széles körű eladási hullám sújtotta, és a Morgan Stanley elemzői szerint az irányadó index valószínűleg még tovább zuhanhat, ha a gazdaság recesszióba kerül.

Egy friss elemzésben a Morgan Stanley stratégája, Mike Wilson azt írja, hogy a gazdasági visszaesés kockázata jelentősen megnőtt, és az S&P 500 további 20 százalékot zuhanhat, ha a gazdasági növekedés megtorpan.

A szakember a következő egy évre 35 százalékos esélyt lát a recesszióra, ami jelentősen meghaladja a korábbi 20 százalékos becslését.