• Májusban 101,4 milliárd forintos deficitet termelt a költségvetés, amivel tovább romlott ugyan a költségvetés idei helyzete, ám nem a korábbi tempóban. Az egész éves hiányterv csaknem 90%-a teljesült, nem véletlen tehát, hogy a kormány épp most hajtja végre a hatalmas költségvetési kiigazítást.
  • A múlt hetivel megegyező, 6,75%-os kamaton hirdette meg csütörtöki egyhetes betéti tenderét az MNB.
  • Közzétette az Eurostat az első negyedéves GDP-adatot, amelyben a felülvizsgált számot közli az EU statisztikai hivatala. A friss közzétételből kiderül, hogy az eurózóna az első becsléshez képest kétszer olyan gyorsan nőtt – igaz, a 0,6%-os tényleges növekedés sem tekinthető igazán combosnak.
  • A 2021-es 7 százalék feletti növekedési ütem az idén 4 százalékra lassulhat a magyar gazdaságban, 2023-ban pedig még innen is lassíthat 2,5 százalékra – olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán megjelent friss előrejelzésében.
Esett a héten a forint árfolyama

391 környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden erősödés volt megfigyelhető, 390 alá is bekúszott az árfolyam. Szerdától azonban újra gyengült, egészen 395-ig. Péntek délelőtt 397 környékén mozog az árfolyam.

Az EUR/HUF és USD/HUF változása

Az USD/HUF árfolyam is pontról pontra megegyező görbét írt le. 365 környékén nyitotta a hetet, majd egészen 375-ig esett.

Az EUR/USD árfolyam erősödött a héten. Pénteken 1,062 körül mozog a jegyzés.

Nagy kamatemelésbe kezdhet az EKB

Az Európai Központi Bank csütörtök délután ismertetett kamatdöntéséből megtudtuk, hogy júliusban 25 bázisponttal emelik az irányadó kamatot. Ezen túl azt is megerősítette a jegybank, hogy szeptemberben és azután is kamatemelések jönnek, de ezek mértékét majd a beérkező inflációs adatok határozzák meg.

Christine Lagarde elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben a középtávú inflációs kilátások nem mérséklődnek, akkor szeptemberben növelhetik a kamatemelés mértékét, szeptember után – a beérkező adatok fényében – pedig még tovább fokozott kamatemelési tempó jöhet.