• A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 5,9%-ra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa, vagyis jelentősen lassítottak az eddigi havi 100 bázispontos tempón.
  • A magyar gazdaság bővülése az első negyedévben kiugró, 8,2 százalékos volt, ugyanakkor az eddigi dinamikus növekedési pálya az év további részében lassulni fog – így kommentálták elemzők a Központi Statisztikai Hivatal szerdai részletes adatközlését.
  • Az eurózóna inflációja májusban 8,1%-ra nőtt az áprilisi 7,4%-hoz képest. Az elemzők számítottak az emelkedésre, de annak mértéke meglepőnek tekinthető.
  • A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken azt közölte, hogy Németország exporttöbblete 3,5 milliárd euróra emelkedett áprilisban a márciusi 1,9 milliárd euróról.
Stagnált a héten a forint árfolyama

395 környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden és szerdán egy kisebb kilengést produkált negatív irányban, 397 környékére esett az árfolyam. Pénteken azonban újra magára talált, ismét 395 Ft környékén mozog.

Az EUR/HUF és az USD/HUF árfolyamok változása ezen a héten

Az USD/HUF is pontról pontra megegyező görbét írt le a héten. 368 környékén nyitotta a hetet, majd egészen 372-ig esett, pénteken ismét 368 körül mozog az árfolyam. Az EUR/USD stagnált a héten, pénteken 1,074 körül mozog a kurzus.

Fékez az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államok nagy részén csak „enyhe vagy szerény" gazdasági növekedés volt tapasztalható az elmúlt mintegy két hónapban – derül ki a Federal Reserve szerdán közzétett jelentéséből, amelyet a CNBC szemlézett.

Bár mind a 12 Fed-körzet folyamatos növekedésről számolt be, a jegybank időszakos „Bézs Könyvében" jelezte, hogy négy régióban „a növekedés üteme lassult" az előző időszakban. A jelentés április közepétől körülbelül május 22-ig tartó időszakot öleli fel.

A kiadvány szerint eközben a legtöbb körzetben az áremelkedés „erős vagy erőteljes" ütemben emelkedett. Míg két körzet szerint „a gyors inflációs trend folytatódik", addig három helyen az árak „valamelyest mérséklődtek".