Már csak Boris Johnson és Jeremy Hunt maradtak versenyben a brit Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatában. A volt és a jelenlegi külügyminiszter közül előbbi tűnik esélyesebbnek, bár Johnson múlt hétvégi családi perpatvara nem tett jót az eredetileg lelkes brexit-hívőként megismert politikus renoméjának. Boris Johnson, aki 2008 és 2016 között London polgármesteres is volt, ugyanis szóváltásba keveredett párjával a lakásában, ami miatt a rendőröknek is ki kellett érkezniük a helyszínre.

Az ügynek nem lett komoly következménye, Johnson mellett kiálltak párttársai is, mondván ennyire mélyen nem tartozik a nyilvánosságra a politikus magánélete. Jeremy Hunt viszont próbálta megragadni az alkalmat az odaszurkálásra: azt rótta fel Johnsonnak, hogyha egy ilyen egyszerű kérdésre sem tud válaszolni, vagyis, hogy mi történt a múlt hét pénteki perpatvar során, hogyan tud majd megbirkózni a brexit-tárgyalások során felmerülő, sokkal nehezebb kérdésekkel.

A bukmékereknél Johnson a nyerő

Nagy-Britanniában nagy hagyománya van a fogadásoknak, természetesen a fogadóirodák a Boris Johnson-Jeremy Hunt párharcra is előálltak már oddsaikkal. Jelenleg Johnson tűnik a befutónak, azonban bárki is lesz a győztes, nem lesz könnyű dolga a tárgyalássorozat folytatásával- mondja az ING Treasury értékesítési vezetője a Trend FM reggeli műsorában. Johnson esetében a no-deal brexit lehetősége is erősen felmerült, amikor kiderült, hogy pályázik Theresa May megüresedő miniszterelnöki székére, azonban most már inkább puhább hangvételt üt meg a miniszterelnök-jelölt.

Ragaszkodik például ahhoz, hogy a brit uniós tagság megszűnésének jelenlegi céldátumáig, vagyis október 31-ig lehetséges egy új megállapodás kidolgozása az unióval. Annak ellenére, hogy Donald Tusk és Jean-Claude Juncker is többször kijelentették már: nem lehet újratárgyalni a Theresa May által kiküzdött megállapodás tervezetet.

Előrehozott választások lesznek?

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy mennyire kötik gúzsba a parlament által hozott szabályok az új miniszterelnököt. Korábban a testület elfogadott például egy határozatot arról, hogy nem lehet megállapodás nélküli brexit. Ennek egyébként nincs is számottevő esélye- magyarázza az ING szakértője. „A cégen belül csináltunk egy esélylatolgatást, jelenleg 35 százalékos, vagyis legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a parlament egy no-deal brexit javaslat esetén megtalálja a lehetőségét annak, hogy bizalmatlansági indítványt írjon ki, amivel három hónappal tolódna az októberi kilépés időpontja”- mondja Turai Ádám.

És bár jelenleg Nagy-Britanniát a címben feltett kérdés izgatja, sokkal érdekesebb lesz, hogy az új miniszterelnök mire megy Brüsszelben, mit tud megszavaztatni az otthoni törvényhozással, egyáltalán: mi újat tud elérni, amire Theresa May nem volt képes?