A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének hétvégi, Algírban folytatott tanácskozása akár lélektani fordulatot is hozhat az olajpiacon. Az OPEC országok és Oroszország ugyanis elutasították a kőolaj kitermelés azonnali növelését, szemben például az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak a kérésével. A kitermelés növelésére azért is lett volna szükség, mert a novemberben Iránnal szemben életbe lépő amerikai szankciók hatására az elemzőházak többsége szerint napi 1-2 millió hordó fog kiesni hirtelen a kínálati piacról. Több energiakereskedő cég az olajárak elszabadulását várja, a Saxo Bank elemzője szerint viszont korai még a több éve nem látott szintekben gondolkodni.

Az biztos, hogy a 80 dolláros szint nem csak lélektani határ, hanem egy olyan fontos technikai szint is, ami fölött már felgyorsulhat az olajárak emelkedése- mondta el Végh István. Mindehhez hozzá jön, hogy Szaúd-Arábia korábbi álláspontját megváltoztatva, már nem szeretné feltétlenül 80 dollár alatt stabilizálni a nyersolaj hordónkénti árát. „80 dollár fölött már a fundamentumok mellett más technikai tényezők is hatnak, rövidtávon tehát elszabadulhatnak az olajpiaci bikák, 90 dollár környékében lehet gondolkodni”- tette hozzá a Saxo Bank elemzője. Később viszont jönni fog a kijózanodás, és visszasasszézhat az olajár az előző héten látott szintekhez. „2019-ben a vámháború miatt is, lassulni fog a globális gazdaság, így csökkenni fog a nyersolaj iránti kereslet.”

Rallizik a kőolaj, de még nagyobbat megy a földgáz

Jelentős árfolyam emelkedésen van túl a földgáz az energiapiacon. A ralli hátterében több tényező is felsejlik, az egyik az Európai Unió rendelkezése a szén-dioxid kvóták árának megemelésére. A vállalatokat egyre több ösztönző hajtja a környezetbarátabb tüzelőanyagok felé, ami értelemszerűen húzza az árakat is felfelé. Jelenleg stabilan 3 dollár felett kereskednek a földgázzal, a magyar gáztőzsde árai is nagyot ugrottak, átlépve a 9Ft/kWh-os szintet.

A Saxo Bank elemzője szerint a globális földgázkészletek még mindig csaknem 20 százalékkal el vannak maradva az átlagos kínálattól, Európában például a kieső holland kapacitások, és az észak-afrikai termelés stagnálása okoz gondot. Hosszabb távon érdekes kérdés, hogy az egyre nagyobb európai orosz gázéhség milyen hatással lesz a kontinensre, illetve az Egyesült Államok cseppfolyós földgáza mennyire tud versenyre kelni az Oroszországból érkező gázzal. Végh István szerint mindenesetre a gáz ára robbanás előtt áll, 10-20 százalékot még bőven emelkedhet az árfolyam.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A riporter Nagy Károly.