Kényes helyzet az autoriter rendszer számára – mondta Szalai Máté. A riporter Andor Attila.

https://www.businessinsider.com/

(Kép: https://www.businessinsider.com/)

 

Közben a teheráni vezetés nemzetközi pert készül indítani Donald Trump amerikai elnök ellen az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornok egy héttel ezelőtti megölése miatt - jelentette be hétfőn Ibrahim Raiszi, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke.

 

"A törvénysértést ki kell vizsgálni. Az Egyesült Államok elnökét pedig fővádlotti minőségben kell beidézni" - idézte Raiszit a Fársz helyi hírügynökség. "Mindezt nem hagyjuk annyiban, a nemzetközi porondon kell felelősségre vonni őt" - hangoztatta az iráni igazságszolgáltatás vezetője. Raiszi szerint a nemzetközi felelősségre vonás kérdésben az iráni legfelsőbb bíróság mellett működő emberi jogi tanácsnak és a külügyminisztériumnak kell meghoznia a döntést.

A legfelsőbb bíróság elnöke ugyanakkor nem szólt arról, hogy az iszlám köztársaság pontosan melyik nemzetközi intézmény előtt akar panaszt emelni az ügyben. Szulejmánit január 3-án Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében egy dróncsapással. A tábornok volt a gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez. A múlt hét elején Irán megtorlásul rakétatámadást hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, vasárnap pedig tüzérségi lövedékek csapódtak be egy légibázisra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak.