A civil szervezet a riasztási láncot gyorsító alkalmazás projektötletével pályázott. Az applikáció mottója: „aki időt nyer, életet nyer". Céljuk, hogy az alkalmazást használó önkéntesek időben tudjanak az adott tűz- és káreseményre reagálni, segítve ezzel a bajba jutott embereket és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját.

Az ajaki tűzoltók a zsűri elismerése mellett a közönségdíjat is elnyerték: így a pályázáskor remélt 500.000 forintos keretet megduplázták, és a projekt fejlesztésére összesen 1.000.000 forintos támogatáshoz jutottak az Invitech-től. A 2020-as jubileumi InnoMax Díjra mintegy hatvan nonprofit szervezet pályázott.

Sms, e-mail és applikáció

Jelenleg a 112-es segélyhívó rendszeren lehet káreseményt bejelenteni, majd ezt követően továbbítják a készenléti szervek felé a hívásokat. Amennyiben tűzoltókra van szükség, akkor a segélykérés a katasztrófavédelem műveletirányítási rendszerében jelenik meg.

A mostani rendszerben a helyi egyesületek értesítése sms-ben, illetve ezzel párhuzamosan e-mail útján történik. Az sms-ek ugyanakkor a korlátozott karakterszám és üzenetszám miatt nem mindig nyújtanak teljes körű tájékoztatást, az e-maileket pedig nem minden önkéntes tag ellenőrzi folyamatosan. A fejlesztés célja egy olyan okostelefonra letölthető program bevezetése, amely valós időben, széles körű információkkal látja el az egyesületi tagokat és a mentést irányító önkéntes szakmai vezetőket.

Az applikáció az e-mailben kapott információkat dolgozza fel. Az alkalmazás fontos funkciója az adott időszakban műszakot vállaló önkéntesek számára az azonnali értesítés kiküldése. Ez a riasztási funkció, akkor is működik, ha a telefon esetleg le van némítva, vagy más korlátozó beállítás van rajta.

Az Invitech InnoMax Díjnak és az egymillió forintos támogatásnak köszönhetően egy részletesebb és az eredeti tervekhez képest még színvonalasabb alkalmazás fejlesztésére nyílt lehetőség.

„Az applikáció további előnye, hogy nemcsak a mi munkánkat segíti, hanem más önkéntes – nem csak tűzoltó – szervezetek is használhatják bel- és külföldön egyaránt. Jelenleg a projekt tesztelési fázisban van. A tesztelésben az önkéntes tűzoltók mellett aktívan részt vesz, a fejlesztést végző AppSolution Kft. teljes csapata, garantálva az alkalmazás mind szakmai, mind informatikai sikerességét" – emelte Rubóczki Zoltán, az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

Hamarosan 100 éves lesz a szervezet

Az egyesület története 1923-ra nyúlik vissza, amikor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon megalakult a helyi tűzoltóegylet. A szervezet a csaknem 100 éves fennállása alatt több alkalommal szerveződött újjá a kor követelményeinek megfelelően. A 2008-as újjászervezésnél vették fel az Ajaki Tűzoltó Egyesület nevet.

Rubóczki Zoltán elmondta: szervezetük létszáma eléri a 40 főt, és ebből húszan rendelkeznek szakmai végzettséggel. Ajak több mint 3700 fős város, de az egyesület természetesen a környékbeli településeken is segítséget nyújt. Az önkéntes szervezet tagja a kisvárdai járási mentőcsoportnak is, illetve szükség esetén az ország bármely pontján segítenek.