A tegnapi Wall Street-i kereskedést a nagy technológiai vállalatok vezették, amelyek hozzájárultak a Nasdaq 100 1,65%-os emelkedéséhez, miközben a ciklikus iparágak részvényei továbbra is gyengélkedtek.

Az Amazon új történelmi csúcsra emelkedett, az Apple pedig az elmúlt hónapok legjobb kereskedési napját könyvelhette el, 4,3%-ot erősödött, miután bejelentette, hogy AI M4 chipeket épít az új Mac számítógépekbe.

Az ázsiai-csendes-óceáni indexek többnyire csökkenéssel zárták a szeánszot. A kínai Hang Seng több mint 1,4%-ot veszített, a dél-koreai KOSPI pedig 0,86%-ot csúszott. A japán Nikkei és Topix enyhén, 0,3%-kal, illetve 0,2%-kal emelkedett, az ausztrál irányadó ASX pedig 0,37%-ot veszített.

Az új-zélandi feldolgozóipari PMI 47,1-et jelzett a 49,3-as előrejelzéssel szemben, Szingapúr GDP-je pedig 2,7%-kal nőtt é/é a 3%-os előrejelzéssel és a korábbi 2,2%-kal szemben.

A nemesfémek erősödtek. Az ezüst 1,3%-os emelkedést könyvelhetett el, és megközelítette a 29 dollárt unciánként, a spot arany pedig történelmi csúcsra emelkedett; a kontraktusok 0,7%-kal magasabb szinten, 2384 dolláron kereskedtek unciánként.

Az amerikai dollár továbbra is erősödik, az USDIDX zöldhasú index határidős ügyletei több mint 0,11%-ot erősödtek, az EURUSD pedig 1,071-en kereskedik.

Az USDJPY kissé csökkenő tendenciát mutat, miután elérte a 153,25-öt. Suzuki miniszter jelezte, hogy a bank nem zárja ki a devizapiaci intervenciót, és a jen gyengítésének témája a G20 keretein belül folytatódik.

A Brent nyersolaj enyhén magasabb szinten kereskedik, de sikerült visszatérnie a hordónkénti 90 dolláros pszichológiai ellenállási szint fölé.

Kazak az EKB részéről közölte, hogy ha nem történik semmi váratlan, akkor az EKB júniusban kamatot fog csökkenteni.A Bitcoin és az Ethereum több mint 1,3%-os emelkedést mutat, és az általános kriptopénz piaci hangulat enyhe javulást jelez, 8 nappal a BTC halving előtt.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.